• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 1441)
جمعه 22/8/1388 - 23:23 -0 تشکر 163534
مصنفات معروف علما و بزرگان شیعه

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام

گفتم شاید بد نباشه با اسم بعضی از این کتب ارزشمند و نویسندگان بزرگشون آشنا بشیم

شاید کنجکاو شدیم برویم کتب را مطالعه کنیم

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ

 
جمعه 22/8/1388 - 23:25 - 0 تشکر 163537

سلام

1. کتب حدیثی

1.1

صحیفه الرضا

عبدالله بن احمد بن عامرطائی

این کتاب را عبدالله بن احمد بن عامر طائی از پدرش احمد بن عامر در سال 194 ق، در شهر مدینه، از امام رضا - علیه السلام - روایت کرده است.

وی از نسل وهب بن عامر است که در کربلا همراه امام حسین - علیه السلام - به شهادت رسید و پدر او نیز در جنگ صفین در یاری حضرت علی - علیه السلام - به شهادت نایل آمد.

این کتاب مجموعه روایاتی است که امام رضا - علیه السلام - از اجدادش از حضرت رسول - صلی الله علیه و آله - روایت کرده است. صحیفه الرضا از کتابهای معتبر شیعه بوده و دارای 240 حدیث می باشد.

علما و فقهای بزرگ شیعه اهتمام خاصی به روایات آن داشته اند و از اصول چهارصدگانه اولیه و از منابع مهم کتابهای روایی شیعه مانند کتابهای شیخ صدوق چون: توحید و عیون اخبار الرضا - علیه السلام - شمرده می شود. از کسانی که این کتاب را روایت کرده اند، شیخ صدوق، نجاشی، شیخ سجستانی و شیخ طبرسی را می توان نام برد.

این کتاب احادیث جالبی درباره توحید، علم، عبادات، احکام، تفسیر فضایل حضرت رسول - صلی الله علیه و آله - و اهل البیت او، اخلاق، آداب و... دارد.


وضعیت نشر:
این کتاب، در یک جلد به زبان عربی و به همت مؤسسه امام مهدی(عج) در سال 1408 هـ . ق به چاپ رسیده است.

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ

 
پنج شنبه 19/9/1388 - 14:8 - 0 تشکر 168754

سلام

1.2- النوادر

مؤلف:
ابو جعفر احمد بن محمد بن عیسی بن عبدالله اشعری قمی

 (از اعلام قرن سوم متوفی در عصر غیبت صغری).


زندگینامه و اظهار نظرها:
وی از راویان بزرگ شیعه در قرن سوم و از یاران ائمه - علیه السلام - می باشد. احمد در شهر قم به دنیا آمد. او در خانواده ای اهل علم و دانش و ارادتمند به اهل بیت رسول خدا - صلی الله علیه و آله - تربیت شد و از نوجوانی زیر نظر پدر خود، محمد بن عیسی اشعری، به فراگیری علوم و معارف اسلامی پرداخت.
احمد بن محمد بن عیسی از برجسته ترین شخصیتهای علمی دوران خود و رئیس و بزرگ شهر قم به حساب می آمد و از احترام خاصی در نزد مردم قم برخوردار بود. ابو جعفر نزد علما و فقهای شیعه نیز مقام و منزلت خاصی داشت و از یاران بزرگ شیعه به شمار می آمد. او به خدمت امام جواد و امام هادی - علیهم السلام - نیز رسیده و روایات فراوانی از ائمه - علیه السلام - نقل کرده است.
علامه حلی درباره او می گوید: او بزرگ اهل قم، چهره سرشناس، فقیه، دانشمند آنان و رئیس شهر قم بود و به نمایندگی از مردم شهر در برابر سلطان و یا حکومتهای دوران قرار می گرفت.
استادان:
ابوجعفر اشعری، علاوه بر نقل روایت از امام جواد و امام هادی - علیهم السلام - ، از بسیاری از راویان بزرگ شیعه نیز روایت نقل کرده است؛ مانند: محمد بن عیسی اشعری، حسین بن سعید، نصر بن سوید، علی بن نعمان، صفوان بن یحیی، محمد بن ابی عمیر، محمد بن اسماعیل، عثمان بن عیسی، حماد بن عثمان، قاسم بن محمد.
شاگردان:
محمد بن حسن صفار، سعد بن عبدالله، علی بن ابراهیم، داوود بن کوره، احمد بن ادریس، محمد بن حسن بن ولید، محمد بن علی بن محبوب، سهل بن زیاد.
تألیفات:
النوادر، التوحید، فضل النبی، المتعه، الناسخ و المنسوخ، طب الکبیر، طب الصغیر، المکاسب الأظله.


معرفی اجمالی کتاب:
راویان شیعه کتابهای متعددی به نام النوادر نوشته اند و معمولاً احادیثی که در این کتابها آمده، احادیثی غیر مشهور یا استثنایی و یا استدراک مباحث مختلف اند. در برخی موارد نیز روایاتِ گلچین شده و بسیار قابل توجه را در باب نوادر یا کتاب نوادر می آورند.
کتاب نوادر احمد بن محمد بن عیسی، یکی از کتابهای روایی معتبر و از اصول اولیه شیعه به شمار می آید و از زمان نگارش تا این زمان، در طول هزار سال، پیوسته مورد توجه علما و فقهای شیعه بوده است.
روایات این کتاب در مجموعه های روایی بزرگ مانند کتب اربعه، وسائل الشیعه، بحارالانوار و دیگر کتابهای روایی معتبر، نقل شده و به آن استناد کرده اند. ابو سلیمان داوود بن کوره، یکی از شاگردان احمد بن محمد بن عیسی، این کتاب را تنظیم و فصل بندی نموده است. وی یکی از پنج راوی است که محمد بن یعقوب کلینی در کافی از آنها تعبیر به «عده من اصحابنا» می کند.
علامه مجلسی می گوید: این کتاب در نهایت اعتبار است. شیخ آقا بزرگ تهرانی (صاحب کتاب الذریعه) می فرماید: کتاب النوادر، نوشته احمد بن محمد بن عیسی قمی، شیخ اشاعره قم، است که مقید به نقل روایات معتبر بوده اند. موضوعات مختلفی در این کتاب مطرح شده است؛ مانند بحثهای روزه در چند باب، احکام نذر و قسم، بحث مفصل در کفارات مختلف طی چندین فصل، احکام و شرایط و محرمات ازدواج، عده طلاق، مناسک حج، دیات و حدود، مکاسب و معاملات.
تعداد احادیث کتاب نوادر 456 روایت است که در 37 باب مطرح شده اند. الذریعه، ج24، ص322.


وضعیت نشر:
این کتاب، در یک جلد به زبان عربی و به همت انتشارات مدرسه امام مهدی - علیه السلام - ، در قم، به سال 1408 ق، در قطع وزیری چاپ و منتشر شده است.

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ

 
دوشنبه 16/1/1389 - 23:14 - 0 تشکر 193121

سلام

1-3. المحاسن

مؤلف:
شیخ ابوجعفر احمد بن محمد بن خالد بن عبدالرحمن بن محمد بن علی برقی (م در حدود سال 274 هـ . ق).


زندگینامه و اظهار نظرها:
وی از راویان حدیث و از فقهای بزرگ شیعه و از یاران ائمه - علیه السلام - به شمار می آید.

احمد در روستای «برق رود»، از توابع شهر قم، به دنیا آمد؛ ولی جد بزرگ او، محمد بن علی اهل کوفه و از یاران زید بن علی بن حسین - علیه السلام - بود که در برابر حکومت ظلم و ستم بنی امیه قیام کرد و در زندان یوسف بن عمر به شهادت رسید. احمد دوران جوانی را در محضر پدر بزرگوارش محمد بن خالد برقی، که خود از شخصیتهای بزرگ شیعه و از مشایخ روایت و مورد اطمینان و اعتماد امام موسی کاظم و امام رضا - علیهم السلام - بود، به کسب علم پرداخت.

احمد از شخصیتهای برجسته راویان شیعه در قرن سوم به شمار می آید و بسیاری از احادیث شیخ صدوق و شیخ کلینی به ایشان برمی گردد.

محدث نوری می فرماید: «شیخ صدوق و نجاشی، احمد را توثیق کرده اند و او را مورد اطمینان دانسته اند».

او از ارزشمندترین راویان شیعه به شمار می آید و بسیاری از علما و فقهای بزرگ شیعه، که مجموعه های روایتی نگاشته اند، از او نقل روایت کرده اند. احمد بن محمد بن عیسی اشعری، رئیس شهر قم و از راویان بزرگ شیعه، احمد بن محمد بن خالد برقی را از شهر قم بیرون کرد؛ زیرا او روایات مرسل و ضعیف را هم نقل می کرد؛ اما پس از مدتی پشیمان شد و برقی را به شهر باز گرداند و از او معذرت خواهی کرد. بعد از وفات او نیز در تشییع جنازه اش با سر و پای برهنه شرکت کرد تا اهانتی را که به او کرده بود جبران نماید.

استادان:
معاویه بن وهب، حماد بن عیسی، محمد بن ابی عمیر، هارون بن جهم، محمد بن سنان، یونس بن عبدالرحمن، حسن بن محبوب، علی بن حکم، حسین بن سعید اهوازی.

شاگردان:
ابراهیم بن هاشم، علی بن ابراهیم بن هاشم، محمد بن حسن صفار، محمد بن یحیی عطار، سعد بن عبدالله، محمد بن علی بن محبوب، محمد بن حسن بن ولید، عبدالله بن جعفر حمیدی، سهل بن زیاد آدمی رازی.

تألیفات:
المحاسن، العویض، التبصره، الرجال، البلدان، اختلاف الحدیث و دهها کتاب دیگر.

معرفی اجمالی کتاب:
این کتاب از بهترین کتابهای روایی شیعه به شمار می آید و برخی اهمیت و اعتبار این کتاب را در ردیف کتب اربعه دانسته اند.

کتاب محاسن یکی از منابع مهم کتاب کافی، نوشته ثقه الاسلام کلینی، است، شیخ کلینی بسیار به این کتاب استناد از آن روایت نقل کرده است. کتاب محاسن از باب­های متعددی تشکیل شده است.

مانند کتاب الاشکال و القرائن، همچنین وصایای پیامبر و اهل بیت آن حضرت - صلی الله علیه و آله - ، کتاب ثواب الاعمال (که شامل روایاتی است درباره اجر و پاداش انواع اعمال خیر) ، کتاب عقاب الاعمال (که حاوی روایاتی است درباره گناه و مجازات اعمال ناپسند)، کتاب النور و الرحمه (شامل روایاتی درباره مقام و منزلت رسول خدا - صلی الله علیه و آله - و اهل بیت او و شیعیان آنان)، کتاب مصابیح الظلم (در بردارنده مباحث شناخت و معرفت حق) ، کتاب العلل (شامل علل احکام شرعی) ، کتاب السفر (شامل احکام و روایاتی درباره سفر) ، کتاب المآکل (درباره احکام خوردنیها و آشامیدنیها) ، کتاب الماء (شامل احکام آبها)، کتاب المنافع (شامل احکام استخاره و مشورت) ، کتاب المرافق (شامل احکام منزل و نظافت و وسایل رفت و آمد).

شیخ صدوق در آغاز کتاب من لا یحضره الفقیه می فرماید: «من احادیث این کتاب را از منابع مطمئن، که در میان فقهای شیعه مشهور است و به آن استناد و مراجعه می کنند، گرفته ام؛ مانند المحاسن، نوشته احمد بن ابو عبدالله برقی. این کتاب از اصول اولیه شیعه و از کتابهایی است که سند من به آنها معروف است».

وضعیت نشر:
این کتاب، در دو جلد به زبان عربی به وسیله دارالکتب الاسلامیه قم، در سال 1371 ش چاپ و منتشر شده است. و بار دیگر توسط مجمع جهانی اهل­بیت تحقیق و در دو جلد به چاپ رسیده است.

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ

 
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.