• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 4484)
دوشنبه 12/5/1388 - 13:8 -0 تشکر 138296
گزارش علمی شب رصدی

به نام خدایی که همین نزدیکی هاست

سلام

در شب رصدی که چند وقت پیش انجمن نجوم داشت، اجرام سماوی زیادی رو رصد کردیم که توضیحات برخی از اون ها رو اینجا مینویسم برای دوستانی که نبودن، بتونن استفاده کنن.
سربلند و پیروز باشین...

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:17 - 0 تشکر 138299

مثلث تابستانی
مثلث تابشتانی تشكیل شده از سه ستاره ی پر نور شب های تابستان كه هر یك از این ستاره ها مرب ستاره های آلفای شلیاق، آلفای دجاجه و آلفای عقاب سه راس این مثلث را تشكیل می دهند.
هر یك از این سه ستاره نام خاص دیگری نیز دارند.به آلفای شلیاق "نسر واقع" به آلفای دجاجه "دنب - ردف" و به آلفای عقاب "نسر طائر" می گویند.

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:18 - 0 تشکر 138300

صورت فلکی عقاب

Aql, eagle, aquila

نام یک صورت فلکی لوزی شکل در نیمکره شمالی آسمان و یکی از 44 صورت فلکی معرفی شده توسط بطلیموس. ستاره آلفا ستاره‌ای سه تایی است که قدر آن 75/0 ودر فاصله 77/16 سال نوری قرار دارد. ستاره بتا با نام الشاهین (Alshahin) نیز ستاره ای سه تایی بوده و قدر آن 68/3 است. ستاره گاما از قدر 71/2 با نام شاهین رازو یا Trazed شناخته می شود. ستاره اپسیلون نیز از قدر 4 با نام دنب‌العقاب شناخته می شود. ستاره اتا این صورت فلکی از نوع متغییر قیفاووسی و با دوره تناوب 176/7 روزه می باشد و قدر ان بین 48/3 تا 39/4 تغییر میکند. این ستاره دوهمدم بسیار نزدیک دارد که فاصله آنها 8/0 و 7/0 ثانیه قوسی است.

ستاره R یک متغیر از نوع میرا با دامنه تغییرات نوری از 5/5 تا 12 و دوره تناوب 2/284 روزه است و در حالیکه کم نورتر می شود رنگ آن نیز به قرمز تیره تغییر می کند و دمای آن نیز بین 3100 تا 2600 درجه نوسان می کند که در نوع خود یک ستاره سرد به حساب می اید.

ستاره Van Bies Broeck که کوتوله ای قرمز از قدر 18 وقدر مطلق 19 می باشد و یکی از ضعبف‌ترین ستاره های آسمان است در این صورت فلکی قرار دارد.

دوخوشه باز NGC6709 با قدر 7/6 که ترکیبی از 40 ستاره باقدر 9 است و NGC 6755 با قدر 5/7 که به راحتی بادوربین دو چشم قابل مشاهده هستند در محدوده این صورت فلکی قرار دارد. 6 عدد سحابی سیاره‌ای از حمله NGC 6803 با قدر NGC 6804, 11 با قدر 12 و اندازه‌ تقریبی 1/1 دقیقه، NGC 6781 با قدر 12 و اندازه تقربی 8/1 دقیقه که با یک تلسکوپ 20 سانتیمتری قابل مشاهده هستند و سنگین‌ترین سیاهچاله شناخته شده با نام GRS 1915+105 در این صورت فلکی قرار دارند. این سیاهچاله در فاصله 40000 سال نوری قرار دارد و با جرم 14 برابر جرم خورشید سنگینترین سیاهچاله ستاره‌ای کهکشان راه شیری به حساب می اید.

لااقل از حدود 3500 سال پیش مردم در صورت فلكی عقاب نقش پرنده ای را مجسم می كردند .

یونانیان و رومیان قدیم در این صورت فلكی عقاب زئوس ( zeus : خدای خدایان یونانیان قدیم ) یا ژوپیتر( jupited : خدای خدایان رومیان قدیم ) ، را تشخیص می دادند كه " گانیمد " ( ganymed ) جوان را ربود و در ارتفاع بالا از طریق هوا او را تا " المپ " كه محل زندگی خدایان بود ، حمل كرد . " گانیمد " – كه در ضمن نام یكی از قمرهای سیاره مشتری نیز هست – وقتی كه به بارگاه خدایان وارد شد ، وادار شد به عنوان ساقی زئوس به انجام وظیفه بپردازد.

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:19 - 0 تشکر 138301

صورت فلکی شلیاق(چنگ رومی)
shal yagh، chang-e roomi، چنگ رومی Lyr, lyra, lyre

نام یک صورت فلکی کوچک ولی قابل توجه در نیمکره شمالی آسمان

لیر ( نام لاتین صورت فلكی رومیان قدیم ) كه یكی از قدیمی ترین آلات موسیقی تاریخ بشریت است ، برابر افسانه ها توسط خداوند " هرمس " ( hermes ) اختراع شد و ماجرای آواز خوان بزرگ " اورفئوس " ( Orpheus ) را به خاطر می آورد . همسر " اورفئوس " كه " اویریدیكه " ( eurydike ) نام داشت توسط ماری گزیده شد و بدرود حیات گفت و می بایست به قلمرو زیر زمینی مردگان می رفت . اورفوس كه دل شكسته و تسلی ناپذیر بود وارد جهان زیرین شد تا همسرش را باز گرداند . او چنان زیبا و دلنواز لیر می نواخت كه حتی نگهبانان خشمگین قلمرو مردگان را نیز محسور كرد .

بالاخره " اویریدیكه "اجازه یافت به زمین ، به جهان زندگان ، باز گردد . به هر حال اورفئوس اجازه نداشت در راه بازگشت به زمین پشت سر خود و به سوی همسرش نگاه كند . هنگامی كه او این كار را كرد ، " اویردیكه " برای همیشه ناپدید شد و اورفئوس را با سازش تنها گذاشت .

باز هم افسانه های زیادی وجود دارد كه انسان را به یاد ساز زهی لیر می اندازد . مثلا"می گویند این ساز زندگی شاعر و آواز خوان بزرگ " آریون " ( arion ) را نجات داده است . یک بار هنگامی كه اوقصد داشت از سفری كه برای اجرای موسیقی انجام داده بود به یونان سفر كند ، خدمه نادرست و غارتگر كشتی متوجه شدند كه او پول زیادی به همراه خود دارد و می خواستند دست و پای او را ببندند و او را غارت كنند . موسیقی دان خواهش كرد به او اجازه دهند یك بار دیگر سازش را كوك بكند و بنوازد . او چنان آهنگ زیبایی اجرا كرد كه جانوران دریایی زیادی را به دور كشتی جمع كرد . پس از آن " آریون " به نگهبان به دریا پرید و در آنجا یك دلفین او را بر پشت خود گرفت و به ساحل آورد . از آن زمان در آسمان تابستان صورت فلكی دلفین در نزدیكی صورت فلكی شلیاق ( لیر ) قرار دارد .

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:21 - 0 تشکر 138302

صورت فلکی دجاجه(ماکیان)
قو، ماکیان swan, cygnus

نام یک صورت فلکی در نیمکره شمالی آسمان .این صورت فلکی در اواسط شهریور ماه به بیشترین زاویه از افق می رسد.به شکل یک قو یا ماکیان بوده در پهنه راه شیری قرار داشته ودربرگیرنده چندین سحابی جالب ودسته های بزرگ وپراکنده ستاره ای می باشد.

ستاره ای که در انتهای این پرنده قرار دارد دنب یا دم نام دارد وستاره جلویی نیز منقار نام دارد.دو سحابی بزرگ با نامهای سحابی آمریکای شمالی وتورپرده در محدوده آن قرار دارند.این دو سحابی در شبهای بسیار تاریک با دور بین شکاری قابل مشاهده است.یك چشمه رادیویی با نام دجاجه A یا (Cyg A) ویك چشمه اشعه ایكس بانام دجاجه X-1 یا Cyg X-1 از مهم ترین اجرام غیر ستاره ای آن به حساب می آیند.

صورت فلكی باشكوه دجاجه كه به نظر می آید در حال پرواز از میان راه شیری به سمت جنوب است ، انسان را به یاد خدای خدایان زئوس می اندازد . می گویند او خود را به شكل یك قوی سفید در آورد ، تا خود را به " لدا " ) leda ) ی زیبا نزدیك كند . از این ارتباط دو فرزند به وجود آمد " هلنا " ( Helena ) ی زیبا و " پلی دویكس " ( polydeukes ) كه از او با نام لاتینش یعنی " پولوكس " در صورت فلکی جوز هم یاد می شود.

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:22 - 0 تشکر 138304

صورت فلکی خرس بزرگ(دب اکبر)
هفت برادران، دب اکبر Uma, big dipper, ursa major

این صورت فلکی در اواخر فروردین ماه به بهترین وضعیت رصدی می رسد.یکی از بزرگترین صورتهای فلکی است وشکل آن در اسناد قدیمی ستاره شناسی به صورت یک خرس بزرگ ترسیم شده است. هفت ستاره پرنور آن که در میان مردم شناخته شده است به شکل یک ملاقه یا آب گردان بزرگ است ودر قسمت پشت ودم خرس بزرگ قرار دارد.

این هفت ستاره با نام هفت برادران نیز درمیان مردم شناخته می شود. امتداد دو ستاره جلویی وپرنور با نامهای دبه ومراق به ستاره قطبی میرسد.ستاره دوم ازسمت دسته ملاقه عناق نیز نام دارد ودارای یک همدم نزدیک بانام سها می باشد.از زمانهای قدیم دیده شدن این ستاره همدم معیاری بوده است برای وضعیت دید افراد. کهکشانهای بسیاری از جمله دو کهکشان معروف با شماره های m81 وm82 در محدوده آن قرار دارد.

در یونان و بابل قدیم ، همچنین در هندوستان و آمریكای شمالی ، مردم در مشهورترین صورت  فلكی ، كه ما ستارگان اصلی آن را اغلب " ارابه بزرگ " می نامیم ، تصویر خرسی نر یا ماده را می دیدند .

معروفترین افسانه یونانی خرسها ، كه به گونه های مختلفی روایت می شود ، افسانه زئوس و كالیستوی زیباست . پدر خدایان ، زنوس ، عاشق این دختر زیبا شده بود ، كه البته امر پیامدهایی را در بر داشت . كالیستو از زئوس پسری به نام " آركاس " به دنیا آورد كه بعدها شكارچی ممتازی شد . چون " هرا " ، همسر زئوس ، از داستان عشق و عاشقی آن دو خبردار شد ، بسیار خشمگین شد و كالیستو را به صورت خرس ماده را دید و می خواست آن را شكار كند . او خبر نداشت كه این خرس در واقع مادر خود اوست . زئوس در آخرین لحظه موفق شد ، تیر آركاس را از مسیرش منحرف كند . او برای این كه در آینده از كالیستو محافظت كند ، آركاس را به خرس نر جوانی تبدیل كرد و مادر و پسرش را به آسمان به شكل صورتهای دب اكبر و دب اصغر به آسمان انتقال داد .

بر اساس افسانه ای دیگر ، می گویند خود ، كالیستو را به شكل خرس ماده ای ، و پسر كالیستو یعنی آركاس در این افسانه صورت فلكی محافظ خرس یا عوا شمرده می شود . از آنجایی كه صورت فلكی دب اكبر هرگز غروب نمی كند ، مردم بر این باور بودند كه خدایان ممنوع كرده اند كه خرس ماده ، در اقیانوس ، یعنی در جایی كه او هرگز غرق نمی شود ، شنا كند .

رومیان قدیم در ستارهای نورانی دب اكبر ، هفت گاومیش كشنده گاو آن را می دیدند ،كه گاو چران ، یعنی صورت فلكی عوا آنها را تعقیب می كند .

رومیان به هر حال صورت فلكی عوا را قبل از هر چیز ، شبانی می دانستند كه خیش یا گاوآهنی را كه توسط گاومیشها كشیده می شد ، اختراع كرده بود . به این ترتیب این صورت فلكی نمودار سیر تكاملی زندگی بشر از زندگی كوچ نشینی به جامعه ساكن در یك منطقه نیز به حساب می آید . در انگلستان قدیم مردم در نورانی ترین ستارگان دب اكبر ، ارابه شاه " آرتو " ( king Arthur : قهرمان افسانه ای انگلستان كه می گویند شاه بریتانیایی ها در قرن ششم میلادی بوده است) را می دیدند . این صورت فلكی را مردم انگلستان " ارابه چارلز " نیز می خواندند و به این صورت " چارلز كبیر " ( charles the great : شارلمان ، معروف به چارلز كبیر ، چارلز اول پادشاه فرانسه و انگلستان در سال های 768 تا 814 میلادی) را به خاطر می آوردند . به این ترتیب بود كه صورت فلكی " ارابه بزرگ " به طریق مختلف و به آرامی در تاریخ اقوام گوناگون شكل گرفت و خلق شد .

اقوام زیادی نیز در این صورت فلكی نقش خیش یا گاوآهنی را می دیدند ، كه یك كشاوز ، مثلا صورت فلكی عوا آن را دنبال می كرد . آمریكاییها دب اكبر را " ملاقه بزرگ " ( big dipper )نیز می خوانند .

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:25 - 0 تشکر 138305

صورت فلکی سرطان(خرچنگ)
خرچنگ Cnc, crab, cancer

نام یک صورت فلکی نه چندان نمایان – كه به خاطر ستارگان كم سویی كه دارد ، در شهرهای بزرگ هیچ قابل رویت و شناسایی نیست – انسان را به یاد قهرمان كبیر یونانی هركول یا " هراكلس " ( heracules ) یا " هركولس " ( Hercules ) می اندازد . او ماموریت داشت یك اژدهای آبی چند سر را بكشد . این نبرد نخست نا امید كننده به نظر می رسید . به جای هر سری كه هركول از بدن اژدها قطع می كرد ، دو سر می روئید . تمام جانوران از هركول پشتیبانی می كردند ، مگر یك خرچنگ – كه از سوی الهه " هرا " ( hera ) كه از هركول نفرت داشت – فرستاده شده بود . اگرچه خرچنگ مرتب پاشنه پای قهرمان را گاز می گرفت ، ولی بالاخره او موفق شد بر اژدهای بزرگ پیروز شود . پس از آن خرچنگ به پاس كمكهایش به الهه " هرا " از سوی او به شكل یك صورت فلكی ( سرطان) ( در زبان عربی كلمه سرطان به معنی خرچنگ است) در آسمان جای گرفت . جالب توجه است بدانیم خیلی بیشتر از آن مردم در این صورت فلكی كه ستارگان درخشانی ندارد ، جانوری را با پوسته ای سخت ( لاك پشت مانند ) مجسم می كردند . در بابل آن را به شكل لاك پشت و در مصر باستان آن را به صورت " اسكارابویس " ( skarabaeus ) سوسك مقدس می دیدند .

بسیاری از اقوام باستانی در صورت فلكی سرطان ، كه به خاطر ستارگان كم سویش مانند لكه كم رنگی در آسمان اثر می گذارد ، دروازه ای را تصور می كردند . آنها معتقد بودند كه روح آدمیان از میان این دروازه از آسمان به زمین می آید .

در اوایل زمانهای باستانی :خورشید در انقلاب باستانی یعنی زمانی كه خورشید به موقعیت حداكثر میل شمالی خود ، در عرض جغرافیایی 23.4 درجه در موقع ظهر بالای سر قرار می گرفت،در صورت فلكی سرطان بود.این خط به نام "مدار راس سرطان" نامگذاری شده است.

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:28 - 0 تشکر 138307

صورت فلکی اژدها(تنین)
tennin، تنین Dra, dragon, draco

نام یک صورت فلکی در نیمکره شمالی آسمان . دراواخر تیر ماه به بهترین حالت رصدی می رسد.این صورت فلکی حول قطب شمال سماوی قرار دارد وحدود ۴۰۰۰ سال پیش ستاره آلفای آن ستاره قطبی یعنی درامتداد چرخش محور زمین بوده است. 

تنین در جهان افسانه های یونانی ، " لادون " هیولای اسطوره ای به شمار می آید كه از سیبهای طلایی " هسپرید " ( hesprides : در اسطوره های یونانی ، دختران هسپروس كه به همراه یك اژدها از باغ سیبهای طلائی در جزیره بلست ( واقع در انتهای غربی زمین ) محافظت می كردند.) محافظت می كرد . این سیبها در اختیار هركس قرار می گرفت زندگی جاوید می یافت . هركول اژدها را با تیر از پا در آورد و سیبها را از آن خود ساخت .

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:30 - 0 تشکر 138309

صورت فلکی دلفین

Del, dolphin, delphinus

نام یک صورت فلکی کوچک در نیمکره شمالی آسمان.این صورت فلکی در اواخر شهریور ماه به بهترین وضعیت رصدی در آسمان میرسد.ازصورتهای باستانی بوده وهمیشه بشکل یک دلفین تصور می شده است.دلفین همیشه به عنوان دوست ونجات دهنده خدایان مطرح می شود.این صورت فلکی در سمت چپ صورت فلکی عقاب ودر زیر صورت فلکی دجاجه قرار دارد.برای یافتن صورت فلکی دلفین در آسمان، می توان ابتدا ستاره آلفای دجاجه (دنب) را پیدا کرد و سپس در 30 درجه ای جنوب آن و بین ستاره های آلفای عقاب (نسر طایر) و چهارگوش بزرگ اسب بالدار آن را یافت. با کمی تأمل می توان بدن کمانی شکل دلفین را با بخش بادبادکی ریز و همچنین دم آن را به سادگی تشخیص است.  

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:32 - 0 تشکر 138311

مشتری
زاوش، برجیس Jupiter

مشتری، پرجرم ترین سیاره منظومه شمسی ما با چهار قمر با اندازه های سیاره ای و بسیاری قمرهای کوچک تر، برای خود  منظومه ای مینیاتوری است. مشتری سیاره ای گازی و از نظر ترکیبات مانند یک ستاره است. در واقع، اگر حدود ٨٠ برابر بیشتر از جرم اکنونش جرم داشت، به یک ستاره تبدیل می شد.

در 7 ژانویه سال ١٦١٠میلادی ، گالیله با تلسکوپ ساده و ابتدایی خود چهار "ستاره" در اطراف مشتری دید. او چهار قمر بزرگ مشتری را که اکنون آیو ، کالیستو، گانیمد و اروپا نامیده می شوند، کشف کرده بود. امروزه این چهار قمر به قمرهای گالیله ای مشهورند.

در ٣٠ سال اخیر اکتشافات بسیاری درباره مشتری و قمرهایش صورت گرفته است که اگر گالیله زنده بود و آنها را می شنید، بسیار شگفت زده می شد. آیو، فعال ترین جرم آتشفشانی منظومه شمسی است. گانیمد بزرگترین قمر منظومه است و تنها قمر شناخته شده ای است که میدان مغناطیسی خودش را دارد. اقیانوس مایعی ممکن است زیر پوسته  یخ زده سطح اروپا نهفته باشد. اقیانوس های یخ زده ای نیز ممکن است زیر سطح گانیمد و کالیستو وجود داشته باشند. فقط در سال ٢٠٠٣ میلادی، ستاره شناسان ٢٣ قمر جدید برای مشتری کشف کردند که تعداد اقمار آن را به ٦٣ عدد، بیشترین تعداد قمر برای یک سیاره در منظومه شمسی، رساند. بسیاری از اقمار کوچک مشتری ممکن است سیارکهایی باشند که در دام گرانش سیاره افتاده اند.

مشتری ظاهری بسیار زیبا با رنگهای گونانگون و پدیده های جوی بسیار دارد. ابرهایی که بیش از سایر قسمت ها به چشم می آیند، از آمونیاک تشکیل شده اند. ملکولهای آب در اعماق وجود دارد و گاهی به شکل نقاطی در ابرهای تازه تشکیل شده به چشم می خورد. "خطوطی" که روی سیاره دیده می شوند، کمربندهای تیره هستند و نواحی روشن با بادهای شدید شرقی-غربی در جو بالایی مشتری، به وجود می آیند. بین این نواحی و کمربندها طوفانهایی وجود دارند که برخی از آنها سالیان سال است که فعال هستند. لکه سرخ بزرگ، طوفان چرخان غولپیکری است که بیش از ٣٠٠ سال رصد شده است.

ترکیبات شیمیایی مشتری مشابه خورشید است، عمدتا هلیوم و هیدروژن. در اعماق سیاره، فشار و دما بسیار بالا می رود، به گونه ای که هیدروژن گازی در اعماق، به مایع تبدیل می شود. تقریبا در یک سوم راه به سمت مرکز، هیدروژن فلزی به وجود می آید که رسانای جریان الکتریکی است. در این لایه الکتریکی، میدان مغناطیسی قوی مشتری با جریان های الکتریکی که چرخش سریع سیاره آنها را به وجود آورده است، جمع می شود. در مرکز، احتمالا فشار زیاد موجب به وجود آمدن هسته جامدی از سنگ و یخ به ابعاد زمین، شده است.

میدان مغناطیسی قوی مشتری تقریبا ٢٠٠٠٠ برابر میدان زمین است. دسته ای از ذرات باردار در مغناط کره مشتری، ناحیه ای که خطوط میدان مغناطیسی در اطراف سیاره از یک قطب تا قطب دیگر را پو شانده اند، به دام افتاده اند. قمرها و حلقه های مشتری در پوششی از الکترون ها و یونهای به دام افتاده در میدان مغناطیسی سیاره، قرار گرفته اند. مغناط کره مشتری، شامل این ذرات و میدانها، ١ تا ٣ میلیون کیلومتر به

سمت خورشید و بیش از 1 میلیارد کیلومتر در پشت مشتری، تا مدار زحل، کشیده شده است.

فضاپیمای ویجر ١ ناسا در سال ١٩٧٩میلادی حلقه های مشتری را کشف کرد: حلقه اصلی مسطح و حلقه داخلی ابر مانند که هاله نامیده می شود، هر دو از ذرات کوچک و تیره رنگی تشکیل شده اند. حلقه سوم که به علت شفافیتش به نام gossamer معروف است، در واقع سه حلقه از ذرات میکروسکوپی رها شده از سه قمر کوچک مشتری، آمالته آ (Amalthea)، تبه (Thebe) و آدراسته آ (Adrastea) هستند. حلقه های مشتری احتمال دارد حاصل غبار ناشی از برخورد شهابواره های فضای میان سیاره ای با چهار قمر کوچک داخلی سیاره، باشند. حلقه اصلی احتمالا از قمر متیس (Metis) تشکیل شده است. حلقه های کم فروغ مشتری فقط زمانی دیده می شوند که نور خورشید از پشت بر آنها بتابد.

در دسامبر سال ١٩٩٥میلادی فضاپیمای گالیله متعلق به ناسا کاوشگری را به درون جو مشتری انداخت که برای اولین بار نمونه هایی را از جو مشتری آزمایش کرد. این کاوشگر پس از حدود یک ساعت سقوط و کاوش در جو مشتری بر اثر فشار لایه های جوی منهدم شد. پس از پرتاب کاوشگر، فضاپیمای گالیله چندین سال به بررسی و مطالعه مشتری و قمرهای آن پرداخت. زمانی که گالیله ٢٩ امین دور گردش خود را به دور مشتری آغاز کرده بود، فضاپیمای کاسینی-هویگنس به نزدیکی مشتری رسیده بود تا از گرانش آن برای رسیدن به زحل کمک بگیرد. هر دو فضاپیما داده های هم زمانی از مغناط کره، باد خورشیدی، حلقه ها و شفق های مشتری گرفتند.

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
دوشنبه 12/5/1388 - 13:33 - 0 تشکر 138312

مریخ
بهرام Mars

چهارمین سیاره منظومه شمسی. مریخ آخرین سیاره سنگی است که بر گرد خورشید می چرخد. در طول تاریخ بشر همواره این سیاره در کانون توجهات نجومی بوده است. برای مثال بابلیان قدیم حرکات این نور قرمزسرگردان آسمان شب را دنبال کردند ونام nargel یا نام خدای جنگ را برآن گذاشتند.در همان زمان رومی ها بخاطر گرامیداشت خدای جنگشان اسم کنونی آنرا انتخاب کردند. یونانی ها نیز این سیاره را آرس که بیانگر خدای جنگ آنان است می نامیدند. این سیاره نزد کسانی که به آسمان می نگریستند مظهر جنگ و خون بود.

این سیاره در یک مدار بیضی شکل و با سرعتی حدود 1/24 کیلومتر در ثانیه به دور خورشید می چرخد که اوج یا دورترین فاصله آن از خورشید 2۵۸ میلیون کیلومتر و در حضیض یانزدیکترین فاصله۲۰۸ میلیون کیلومتر از خورشید فاصله می گیرد. ولی به طور متوسط 228 میلیون کیلومتر از خورشید فاصله دارد. این سیاره همسایه بعدی زمین است که گاهی به ما نزدیک می شود و به حدود ۵۸ میلیون کیلومتری ما می رسد و گاهی در آن سوی خورشید به فاصله ۴۰۳ میلیون کیلومتری از ما قرار می گیرد. از جهاتی هم شبیه زمین است و یک شبانه روز آن حدود۲۴  ساعت و۴۳ دقیقه  طول می کشد.اگر هرشب در یک ساعت خاص مریخ را رصد کنید حدود ۳۳ شب وقت لازم است تا بتوانید کل سیاره را رصد کنید. محور گردش آن نسبت به خط عمود حدود 24 درجه است. هر یک سال آن معادل 2 سال (687 روز) زمینی است و قطر آن حدود 6794 کیلومتر است (جالب است بدانید مساحت مریخ با مساحت خشکیهای زمین برابر است.) به علت دوری از خورشید حداقل دمای آن به 100 درجه زیر صفر و حداکثر آن به 27 درجه سانتیگراد می رسد.

سرعت گریز از سطح آن 5 کیلومتر بر ثانیه است. جو آن 200 مرتبه از جو زمین رقیق تر است و فشار این جو رقیق حدود پنج میلی بار است(فشار جو زمین بیش از 1000 میلی بار است).هسته سیاره بصورت تركیبی از آهن وسیلیسیم وجنس جبه نیز از سیلیسیم می باشد.

بهترین زمان رصد مریخ زمانی است که با زمین در حالت مقابله باشد در این وضعیت فاصله بین دو جرم به حداقل رسیده ومی توان عوارض سطحی سیاره را با تلسکوپهای آماتوری نیز مشاهده کرد.این وضعیت هر ۲۶ ماه یکبار تکرار می شود و۳ ماه قبل و۳ ماه بعد ازاین تاریخ است که  سیاره ارزش رصد کردن پیدا می کند ودر بقیه روزها اندازه آن بسیارکوچک است.

البته با توجه به بیضوی بودن مدار دو سیاره زمین ومریخ در هر مقابله فاصله بین دو جرم متفاوت است بنابراین بعضی از مقابله ها از بقیه باارزش تر هستند.در ضمن بدلیل همین بیضی بودن مداری در چرخش بدور خورشید حداقل فاصله بین دو سیاره معمولا" چند روز قبل یا بعد از مقابله رخ می دهد.

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.