• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 1390)
جمعه 28/1/1388 - 11:59 -0 تشکر 106613
جستجوی DNA در مریخ به حقیقت می پیوندد

پژوهشگران در تلاشند تا با ارسال کاوشگری به مریخ در سال 2018/1397 به جستجوی DNA در سطح سیاره سرخ بپردازند و به این ترتیب، پرده از تاریخچه حیات در این سیاره بردارند.

 

مریخ، به حالتی که امروز می‏ شناسیم، یک سیاره یخ‏زده و سترون است. اشعه فرابنفش و ذرات کیهانی با عبور از جو نازک آن، سطح مریخ را بمباران می ‏کنند و از آن یک سیاره عاری از حیات می ‏سازند.

اما تحقیقات اخیر حاکی از احتمال وجود حیات در زیر سطح مریخ هستند، جایی که ممکن است آب مایع به صورت گسترده وجود داشته باشد. همچنین کشف توده ‏های متان در جو مریخ نیز این احتمال را تقویت می‏کند چرا که برخی میکروب‏ ها نیز تولیدکننده گاز متان هستند.

اگرچه نشانه‏ های شیمیایی وجود حیات در مریخ دارای ابهامات فراوان هستند،  Image اما برخی پژوهشگران در تلاشند تا با یافتن DNA موجودات زنده در سیاره سرخ، وجود حیات در مریخ را به صورت قطعی ثابت نمایند. این پژوهشگران عقیده دارند که روند حیات روی مریخ و زمین از میراث تکاملی مشترکی سرچشمه می ‏گیرند و به این ترتیب از کدهای ژنتیکی مشابهی برخوردارند. البته برخی دیگر از دانشمندان معتقدند این فرض بسیار محدودکننده است چرا که حیات مریخی ممکن است به صورت مستقل تکامل یافته و از این نظر فرآیندهای شیمیایی متفاوتی بر آن حکم‏فرما باشد.

 

چه دلیلی برای شباهت حیات روی مریخ و زمین وجود دارد؟

حدود 4 میلیارد سال قبل که حیات شروع به شکل‏گیری کرد، سنگ های سرگردان فراوانی در منظومه شمسی وجود داشتند که به سیارات برخورد می‏ کردند. در نتیجه این برخوردها، تکه ‏هایی از سیاره به فضا پرتاب شده و برخی از این تکه ‏ها به صورت شهاب‏سنگ در سیارات دیگر فرود می‏ آمدند.

به این ترتیب میکرو ارگانسیم‏ های اولیه می‏ توانستند توسط این سنگ ها جدا شده، از مریخ به زمین آمده باشند و بالعکس. احتمالا محیط مریخ در آن زمان برای تکامل و رشد حیات مناسب بوده است. چرا که در آن دوره، به احتمال زیاد، این سیاره داری جوی ضخیم بوده و آب مایع در سطح آن جریان داشته است.

برای یافتن DNA موجودات احتمالی روی مریخ، ناسا پروژه‏ای را به نام «جستجو برای ژنوم فرازمینی» (Search for Extraterrestrial Genome: SETG) آغاز کرده است. این پروژه، که تا کنون 2 میلیون دلار بودجه هم دریافت کرده است، احتمالا منتهی به ارسال یک کاوشگر به سمت مریخ در سال 2018 خواهد شد.

Image 

برای یافتن DNA موجودات در سطح مریخ، 4 مرحله باید توسط کاوشگر ارسالی انجام شود:

<!--[if !supportLists]-->1)      <!--[endif]-->آماده‏سازی نمونه‏ های خاک و یخ که توسط کاوشگر از سطح مریخ جمع ‏آوری شده است.

<!--[if !supportLists]-->2)      <!--[endif]-->نمونه‏های سپس در آب شناور شده و با ماده‏ ی رنگی فلورسانی مخلوط می‏ شوند.

<!--[if !supportLists]-->3)      <!--[endif]-->این ماده در صورتی که DNA در نمونه‏ ها موجود باشد، با آن ترکیب شده و شروع به نورافشانی می‏کند. این نور توسط یک تراشه الکترونیکی شناسایی می‏شود.

<!--[if !supportLists]-->4)      <!--[endif]-->در این مرحله، نور حاصل از ماده فلورسان تقویت شده تا توسط ابزارهای کاوشگر قابل تشخیص شود.

 برای مشخص کردن اینکه آیا حیات زمینی و مریخی ریشه ‏های مشترکی دارند یا خیر، پژوهشگران روی مریخ به دنبال ژن بخشی از سلول می ‏گردند که در همه موجودات زنده زمینی وجود دارد. در صورتی که این محققان موفق به شناسایی این ژن یا ژن‏های مشابه شوند، قدم بعدی کدگشایی از ژن یافت‏شده و معین کردن ارتباط آن با ژن های مشابه در موجودات زمینی است.

قبل از ارسال کاوشگر به سطح مریخ، پژوهشگران روش پیشنهادی خود را روی زمین آزمایش خواهند کرد. به عنوان مثال قرار است در طی سه سال آینده آزمایش ‏هایی در مجاورت یک کوه آتشفشان در آرژانتین یا دره‏ های خشک قطب جنوب صورت گیرد.

نظر منتقدان

البته هستند دانشمندانی که با دیده انتقاد به این پروژه نگاه می ‏کنند. به عقیده یکی از این محققان، این پروژه از نظر تکنولوژی امکان پذیر است، اما باید وقتی دنبال شود که نشانه‏ های حیات روی سطح مریخ آشکارا یافت شده‏ باشند. علاوه بر آن، به عقیده این پژوهشگر در صورتی که به دنبال روشن کردن تاریخچه حیات در مریخ هستیم، DNA گزینه مناسبی نیست زیرا به مدت طولانی دوام نمی‏ آورد. بنابراین پروژه SETG تنها قادر به یافتن آثار حیات متاخر روی مریخ خواهد بود که در بهترین حالت، 1 میلیون سال قبل از بین رفته باشد.

به همین دلیل این دانشمندان بر این نظرند که برای یافتن حیات فرازمینی، باید به دنبال مشخصه‏ های کلی ‏تری از موجودات زنده گشت. البته مسئولین پروژه SETG همه این انتقادات را رد می‏ کنند چرا که به عقیده آن‏ها، تلاش برای یافتن DNA در مریخ ارتباط تنگاتنگی با جستجوی نشانه‏ های کلی‏ تری از حیات دارد. همچنین آن‏ها معتقدند که تلاش آن‏ها در نهایت منجر به رد یا پذیرش قطعی این فرضیه می‏ شود که زمین و مریخ در گذشته ‏های دور به تبادل حیات پرداختند، حیاتی که هم ‏اکنون نیز در مریخ وجود دارد.

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

جمعه 28/1/1388 - 23:57 - 0 تشکر 106881

به نام خدایی که همین نزدیکی هاست

سلام

ممنون از nimag22 گرامی؛ بابت بحث های خوب و پی در پی که میزارین، ببخشید نمیرسم به همش سر بزنم.
اگر تمایل دارین عضو اعضای رسمی انجمن نجوم بشین، یه ایمیل به ایمیل انجمن که در امضای من هست بزنین و اعلام آمادگی کنین، تا باهاتون هماهنگی های لازم انجام بگیره.
در ضمن اگر تهرانی هستین و دوست دارین در کلاس های نجوم که در تهران هست شرکت کنین، به همین ایمیل بگین که هماهنگی های لازم باهاتون انجام بگیره.

سربلند و پیروز باشین...

التماس دعا

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.