• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 722037

پرسش

دعایی برای ترك وسواس یا حساسیت وجود دارد لطفا راهنمایی كنید ممنون

پاسخ

با عرض سلام و تحیت.
دوست محترم!
وسواس از طریق علم به احکام دینی كاملاً قابل درمان است، و این خود نوعی از درمانهای شناختی وسواس محسوب می‌شود. بسیاری اوقات جهل و بی توجهی به احكام و معارف اسلامی باعث وسواس می شود. آموختن این نكته كه مثلاً شستن دست نجس با دو بار پاك می‌شود و اضافه بر آن جزء مذهب نیست، و اگر با نیت انجام شود، نوعی بدعت در مذهب است، می‌تواند در جلوگیری از وسواس مؤثر باشد.
در این مورد شما باید رساله های عملیه و احكام و معارف اسلامی را به خوبی مطالعه كنید تا برای شخص روشن شود كه انجام هر كاری بیش از حدّ لازم می‌تواند مضرّ باشد.
علاوه بر مطالعه كتاب و افزایش سطح دانش در زمینه احكام اسلامی، مطالعه آیات و روایات و به طور كلی دیدگاه اسلام در مورد وسواس نیز می‌تواند مؤثر باشد.
از نظر قرآن برخی از وسواس ها برخاسته از فریب شیطان است. شیطان باعث می‌شود در افكار و رفتار ما وسواس ایجاد كند و ما را به وسواس مبتلا سازد.(اعراف/20؛ طه/120؛ ناس/1 ـ 6)
امام صادق(ع) نیز در روایتی وسواس را ناشی از سلطه شیطان بر انسان می‌داند.
عبدالله بن سنان می گوید: خدمت امام صادق(ع) بودم. از شخصی یاد كردم كه در وضو و نمازش گرفتار وسواس بود، و گفتم كه او مرد عاقل و خردمندی است. امام صادق(ع) فرمود: چه عقلی دارد، ‌در حالی كه اطاعت از شیطان می‌كند!؟ عرض كردم: چگونه از شیطان اطاعت می‌كند؟ فرمود: از او بپرس این وسوسه‌ای كه عارضش می‌شود از كجا می‌آید؟ در پاسخ تو خواهد گفت: از كارهای شیطان است ـ ("وسایل الشیعة"، ج 1، ص 46) ـ یعنی اگر از خودش هم بپرسی اعتراف دارد که کارش عقلانی نیست، و با این همه این کار را می کند. و میپذیرد اگر شیطان او را وسوسه نمی كرد،‌ مانند سایر مردم اعمالش را انجام می‌داد.
روایاتی دیگر نیز در این زمینه وجود دارد كه وسواس را ناشی از نفوذ شیطان دانسته و به شدت محكوم كرده است. امید است مطالعه و توجه به آنها بتواند شما را در جلوگیری از افكار و رفتار وسواس كمك نماید.
به چند نکته مرتبط با وسواس توجه کنید. ما این توصیه ها را معمولا خطاب به اشخاص وسواسی عرض می کنیم.
1. از نظر اسلام وسواس حرام است. لذا اگر وسواسی هستید، هر وقت احتمال می دهید كه شك شما در طهارت یك شیء و یا عضوی از بدنتان ناشی از وسواس است، به شك خود اعتنا نكنید؛ چرا كه شاید دچار عمل حرام وسواس شده باشید.
كسانى كه داراى حساسیت نفسانى شدیدى در مورد نجاست هستند، حتى اگر گاهى یقین شخصی به نجاست چیزی پیدا كردند، باید حكم به عدم نجاست كنند، مگر آن كه دیگران هم نظر او را در باره نجاست تأیید نمایند. شخص وسواسی فقط در این موارد باید حكم به نجاست كند.
استمرار اجراى این حكم در مورد افراد مزبور تا زمانى است كه این حساسیت به طور كلى از بین برود.
2. از نظر شرع مقدس در طهارت و نجاست، اصل بر طهارت اشیاء است. یعنى در هر موردى كه تردید در نجس بودن یا نجس شدن چیزی براى شما حاصل شد، لازم است حكم به عدم نجاست كنید؛ والا ممكن است دچار فعل حرام وسواس شده باشید.
3. هر شى‏ء یا عضوى كه نجس مى‏شود، براى تطهیر آن، یك بار شستن با آب لوله كشى بعد از زوال عین نجاست كافى است. تكرار در شستن یا فرو بردن آن در آب لازم نیست، و اگر شى‏ء نجس از قبیل پارچه و مانند آن باشد، باید به مقدار متعارف فشار داده شود تا آب از آن خارج گردد. همین و بس.
اگر احساس می كنید كه به اصطلاح به دل شما نمی چسبد، به آن اعتنا نكنید. همین عدم اعتنای شما برای شما ثواب و اجر الهی خواهد داشت.
4. در مورد رعایت طهارت و نجاست از سوی دیگران، اسلام اصل را بر صحت می داند؛ یعنی به ما می گوید در باره اعمال دیگران حمل به صحت كنید.
به عبارت دیگر، اگر نمی دانیم آنها احكام طهارت و نجاست را به درستی به جای آورده اند یا نه، می بایست بگوییم: آنها مسلمانند، و حتما به وظیفه اسلامی خود آگاهند و به آن عمل می كنند. در غیر این صورت، به وظیفه شرعی خود مبنی بر حسن ظن به مسلمانان عمل نكرده ایم.
5. دین اسلام داراى احكام سهل و آسان و منطبق با فطرت بشرى است؛ لذا آن را بر خود مشكل نكنید، و با این كار باعث وارد شدن ضرر و اذیت به جسم و روحتان نگردید. حالت دلهره و اضطراب در این موارد زندگى را بر شما تلخ مى‏كند، و خداوند راضى به رنج و عذاب شما و كسانى كه با شما ارتباط دارند نیست. شكرگزار نعمت دین آسان باشید، و شكر این نعمت، عمل بر اساس تعلیمات خداوند تبارك و تعالى است.
6. این حالت یك وضعیت گذرا و قابل علاج است. افراد بسیارى بعد از ابتلاء به آن، با روش مذكور از آن نجات یافته‏اند. به خداوند توكل نمایید و نفس خود را با همت و اراده آرامش ببخشید.
7. پایان کلام خویش را مزین به كلام گهرباری از امام صادق(ع) می نماییم. از ایشان نقل است كه هر گاه به وسوسه مبتلا شدید سه بار بگویید: "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم الرجس النجس الخبیث المخبث".
برای مطالعه به کتاب زیر مراجعه کنید:
"شناخت و درمان وسوسه و وسواس در اسلام"، محمود ارگانی بهبهانی، مجمع ذخایر اسلامی.
با آرزوی توفیق.
موسسه ذکر ـ قم.
باستانی.

مشاور : موسسه ذکر | پرسش : شنبه 21/9/1388 | پاسخ : دوشنبه 23/9/1388 | | نا مشخص | 22 سال | معارف اسلامي | تعداد مشاهده: 520 بار

تگ ها :

UserName