• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادب و هنر > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادب و هنر (بازدید: 5771)
يکشنبه 14/7/1387 - 19:16 -0 تشکر 63078
نیم نگاهی به تاریخ باشکوه ایران باستان

 

به ایران بیاندیشیم که سه هزاره است تا به همت فرزندان نخبه ی خویش به جهان سربلند زیسته است.

به این سرزمین بیاندیشیم که مردم اش چنانکه جغرافیا ئ آداب و رسوم اش گونه گونه اند؛ ولی از تاریکی ها، پرتگاه ها و دشواری های فراوان تاریخ، در همه دوران ها ، آن سان به شیوه ای یکسان گذر کرده، که گویی به روشنای چراغ خردی یگانه راه سپرده است.

به مردم ایران بیاندیشیم که اتحادی نا نوشته و حتی ناگفته راف که مایه ی بقای هویت و استقلال شان بوده، به زمان نیاز چندان محترم داشته، جدی گرفته اند که در حیات خود، بارها ناظر از هم گسیختن رسن اتحاد مکتوب و مقدس ملت های متعددی بوده، که تمدن خود را ابدی می انگاشتند.

دوشنبه 15/7/1387 - 16:24 - 0 تشکر 63341

اگر اظهار نظر نویسندگان یونانی را باور کنیم مردان ایرانی بسیار حسود بوده اند و همواره زنان شان را پشت بست و کلون نگه می داشته اند.اما از منابع ایرانی برمی آید که این برداشت کاملا درست نیست.در بررسی تاریخ ایران زنان پابه پای مردان کار می کردند و نیز همانقدر دستمزد می گرفتندو گاه حتی کارهای سخت تر را به عهده داشته اند.

پیشه ی بیش تر زنان لوح های تخت جمشید ، دوخت و دوز و خیاطی بوده است.

در امپراتوری بزرگ داریوش با تساوی حقوق زن و مرد سر و کار داریم.حقی که هنوز در اروپای قرن بیستم برای بدست آوردن اش مبارزه می شود.

زن ها علاوه بر کار بیرون ، سروسامان دادن به کارهای روزمره ی خانواده را نیز بر عهده داشته اند و با به دنیا آمدن کودکشان برای مدتی از کار معاف می شده اند که حدود 5ماه بوده است. در طول مدت مرخصی زایمان دستمزد به حداقل خود می رسید که البته با آن گذران زندگی آسان بود.به علاوه حقوق اضافه حقوقی به صورت جو و شراب دریافت می کردند.

این نوشه ها از منبعی است به نام از زبان داریوش نوشته ی خانم پروفسور هایدماری کخ و ترجمه ی پرویز رجبی است، که با جرات اثبات می کند بیشتر قوانین حاکم بر جهان بوسیله ی ایرانیان در دنیا رایج گشته.

در مطلب بعدی از قوانین گمرکی و واردات و صادرات امپراتوری هخامنشیان خواهم گفت.بسیار خواندنی است.منتظر باشید

سه شنبه 16/7/1387 - 1:57 - 0 تشکر 63469

ضمن عرض سلام و خوش امدگویی خدمت خانم مهندس عزیز برای حضور بسیار ارزشمند ایشان در انجمن فرهنگ و هنر

از مطالب جالب، مفید و ارزشمندی که در این انجمن ثبت می کنید کمال تشکر را دارم.

برای حفظ انسجام مطالب وارد شده، با اجازه دو تاپیکی که تا کنون در مورد ایران باستان ایجاد کردید را ادغام کردم تا ادامه ی مطالب مورد نظرتان در زمینه ی ایران باستان را نیز در همین تاپیک ثبت کنید. مطمئنا این مبحث یکی از جذاب ترین و پربیننده ترین مباحث انجمن فرهنگ و هنر خواهد بود.

با تشکر

مدیر انجمن فرهنگ و هنر

Je suis un etre de dialogue et non point d'affirmation

من گفتگو می کنم ، نه تأیید !  

 

چهارشنبه 17/7/1387 - 0:48 - 0 تشکر 63772

سلام به شما مدیریت محترم انجمن خانوم شقایق صحرایی.ضمن عرض تشکر بابت خوشامدگویی شما خواهشمندم بقیه مطالبی رو که می فرستم ادامه همین تاپیک بگذارید چون انها بهم پیوستا اند.

با تشکر از زحمات شما

چهارشنبه 17/7/1387 - 0:56 - 0 تشکر 63774

لوح های عیلامی تخت جمشید چه می گویند؟

هنوز و امروز هم ویرانه های تخت جمشید باشکوه است،به سبب بازتاب نمایشی این آثار، مدت ها چنین گمان می رفت که تخت جمشید تنها به منظور نشان دادن زرق و برق قدرت داریوش بنا شده است.اما به کمک لوح های دیوانی درمی یابیم که تخت جمشید مرکز کل سازمان اداری پارس بوده و سررشته ی تمام امور در تخت جمشید، به هم می پیوسته.

حال به شرح تکه ی کوچکی از قوانین منظم حاکم بر ایرانِ دوره ی هخامنشی می پردازیم.

یک کارمند در سفر، همیشه گذرنامه ای ممهور به همراه داشت که در آن آمده بود که دارنده ی این گذرنامه از سوی چه کسی ماموریت دارد، چه مسیری را طی می کند و چه میزان آرد،شراب و گوشت برای مصرف خود و همراهانش باید دریافت کند.

این هزینه ها ثبت می شد بدین شکل که در ایستگاه پستی یک نفر عیلامی با گِل تازه، فوراً کلوچه ای از گِل برمی داشت و با دستانش آنرا به شکل لوح درمی آورد.سرانجام کارمند مسئول روی سمت چپ همین سطح مهر خود را می فشرد، دریافت کننده نیز نقش مهر خود را در قسمت پایین نبشته و یا اگر جای کافی نبود بر پشت لوح می گذارد.

هر عضو دربار هخامنشی، که به نحوی با سازمان اداری سر و کار داشت، می بایستی همیشه مهر خود را به همراه داشته باشد.ازینرو برخی کارمندان مهر خویش را بر گردن می آویختند.این مهرها معمولاًاز سنگ های نیمه قیمتی ساخته می شد وگاه قابی از طلا و نقره داشت.

اگر مهری گم می شد رییس تشریفات یا رییس بخش اداری آنرا بخشنامه می کرد و کارمندان را مطلع می ساخت تا مهر جدیدی را که تعیین کرده بشناسند.

حال برگردیم به کارمند مسافری که مهرش را پس از دریافت جیره بر لوح زده.وی بایددو لوح دیگر را نیز مهر می زد.زیرا از هر سند دو رونوشت نیز تهیه می شد. یک نسخه برای بایگانی محلی، نسخه ی دیگر برای بایگانی مرکز بخش و سومی مستقیماً به مرکز در تخت جمشید فرستاده می شد.این لوح ها در تخت جمشید کنترل و سپس بایگانی می شد.

توجه :این همان نظام بانکی فعلی است که وقتی می رید شهریه مدرسه و یا دانشگاهتونو واریز کنید یه فیش واریزی سه تایی بهتون می دن.اولی مال شخص دومی مال دانشگاه یا مدرسه و سومی مال بانک.

طبعاً نگهداری این لوح ها آسان نبود این لوحها را بر اساس مکان و سال طبقه بندی کرده در سبد می ریختند و سپس سبدها را در قفسه میگذاردند.و برای جلوگیری از آشفتگی ، هر سبدی برچسب خاصی داشت که در آن نام مامور مسئول و سال تحویل قید می شد.

توجه: دقیقاً مثل فایل هایی که تو بانک می بینیم دیدین؟ همون کشوهایی که پر از پرونده و کاغذ است.

امانظام کنترل شاهنشاهی هخامنشی تنها در جمع آوری و بایگانی یکایک این سندها خلاصه نمی شد.هر دو ماه یک بار بایستی گزارشی از عملکرد همه ی حوزه ها تهیه می کردند که این روند کار کنترل مرکزی در تخت جمشید را آسان تر می نمود.خوشبختانه به تصادف در میان لوح های بدست آمده این سندها موجود است.

این مطالب همانطور که قبلاً اشاره کردم از منبع بی نظیر و کاملاً علمی تحقیقاتی توسط یک پروفسور آلمانی که در رشته ی ایران شناسی تحصیل کرده گرد آمده.امیدوارم که لذت ببرید. وکتابش را بخرید و بخوانید.

هویت ما چیزیست که با ما به دنیا می آید اما افسوس بر حال کسی که از هویتش غافل باشد حتی بطور ناگاهانه.ما وظیفه داریم نژادمان را بهتر بشناسیم تا به فرزندانمان بهتر بشناسیمشان.

در آخر از شما می خواهم که نظرات خود را بیان کرده و این حقیر را در راه ایران شناسی و تاریخ شناسی یاری فرمایید.

متشکرم...

چهارشنبه 17/7/1387 - 10:19 - 0 تشکر 63806

ضمن عرض سلام مجدد خدمت خانم مهندس عزیز

مطالب بسیار ارزشمندی را ثبت کردید. دانستن این موارد خیلی ضروری هست برای همه ی ما در حالیکه کمتر سری به کتاب های تاریخ می زنیم.  

مهندس جان یه زحمتی بکشید، مطالب را از طریق « پاسخ به بحث » مستقیما در همین تاپیک ثبت کنید و عنوان نوشته تان را در متن پست بیاورید، چرا که وقتی من ادغام می کنم مباحث را، تیتر ثبت شده ی شما حذف می شود.

Je suis un etre de dialogue et non point d'affirmation

من گفتگو می کنم ، نه تأیید !  

 

چهارشنبه 17/7/1387 - 16:20 - 0 تشکر 63870

ضمن عرض درود و ادب خدمت شما و سپاسگذاری از الطافتان از راهنماییتان نیز متشکرم.حتماً اینکار را خواهم کرد

پنج شنبه 25/7/1387 - 9:20 - 0 تشکر 65413

تاریخ هر چه قدر هم بخونی باز هم زیباست مخصوصا برای آدمای فضول ( خودم رو عرض می کنم )

دوست عزیز بنده فکر می کردم استفاده از لوح در امور بانکی مختص سریانی هاست و جایی شنیده بودم که آنها اولین کسانی بودند که اموال اغنیا رو دریافت می کردند و با آن تجارت می کردند و در ازای اموال یک لوح به صاحب می دادند و آن فرد در واقع اموالش را به بانک می سپرد و با آن اموال تجارت نیز می کرد .

البته یه سوالی هم داشتم منطقه ی کنونی ایران در قدیم به چه نامی خوانده میشده ؟ این برام همیشه سوال بوده ، آیا همین ایران ما رو می خوندند و سوال دیگم اینه که هاتی دقیقا کجا قرار دارد من یک کتاب می خونم جدیدا که این اسم رو هنوز نتونستم پیدا کنم کدوم کشوره ، البته فکر می کنم ترکیه باشه که زیاد هم مطمئن نیستم .

باز هم تشکر از شما

دوشنبه 6/8/1387 - 21:54 - 0 تشکر 67747

با نام و یادخدا

با سلام

دوستان خوبم از امروز سعی میکنم مطالبی در مورد ایران باستان بنویسم که بیشتر با ایران زمین اشنا بشیم و بدونیم که وارث

چه کسانی و چه اب خاکی هستیم.

 امیدوارم بتونم گوشه ای کوچیکی رو در اینجا قرار بدم..

با تشکر از شما  دوستان

موفق باشید

 

فرمان دادم بدنم را بدون تابوت و مومیایی به خـاک سپارند تـا اجزای بدنم خـاک ایـران را تشکیل دهد.

((کوروش بزرگ))


دوشنبه 6/8/1387 - 21:56 - 0 تشکر 67748

کوروش کبیر افتخار هر ایرانی  : قسمت اول

وقتی کوروش دوم بزرگ ترین پادشاه و بنیادگذار شاهنشاهی و امپراتوری ایران در حدود سال 599 ق.م زاده شد، جهان او از همان زمان باستانی شده بود. طی قرن های طولانی و پر هیاهو، امپراتوری های بزرگ بین النهرین و ایران همانند جزر و مدی بی پایان ظهور و سقوط کرده و در پس خود شهرهای ویران و بلند پروازی های فرو پاشیده را باقی گذاشته بودند. جدیدترین موج فراز آمده در این جزر و مد تاریخی مادها بودند که از همه نیرومندتر شدند. هنگامی که ارتش کیاکسار سراسر ارمنستان را در نور دید و سپس برای فتح لیدی به سوی غرب تاخت، کوروش فقط ده سال داشت. در آن زمان این پسرک گمان نمی برد که موج سریع و توقف ناپذیر قدرت ماد ناگهان فرو ریزد، یا کسی که رهبری این فروپاشی را برعهده خواهد داشت خود او خواهد بود.
هم چنین کوروش جوان درخواب هم نمی دید که او و فرزندان و نوادگانش می توانند بزرگ ترین موج امپراتوری را که تاکنون به خاور نزدیک یورش برده است به وجود آورند. تبار این پسر به هخامنش می رسید؛ کسی که بنیانگذار نیمه افسانه ای خاندان سلطنتی پارس بود و گفته می شود که عشایر کوه نشین ابتدایی فارس را به ملتی کوچک تبدیل کرد. این ملت مغرور اکنون دست نشانده پر حسرت مادهای جاه طلب شده بود؛ اما تقدیر چنان نبود که این وضعیت زیاد طول بکشد. کوروش بزرگ تر که شد به مردی با بینش ژرف، دلاور و با استعداد تبدیل شد؛ آرزوی او تنها آزاد کردن قوم خود از زیر سلطه مادها نبود، بلکه توانست در زمانی بسیار کوتاه دودمان هخامنشی را به قدرتی باور نکردنی و نفوذی شگفت انگیز در بیش تر جهان شناخته شده آن روز برساند. آلساندرو بائوسانی می نویسد:
ظهور ناگهانی و کسب قدرت پارسیان به رهبری... کوروش بزرگ... یکی از پدیده های شگفت انگیز، و نه البته نادر، تاریخ گذشته و حال آسیاست. این نشان می دهد که چگونه دولتی کوچک می تواند، بدون دلیل روش، همانند ستاره ای جدید ناگهان بدرخشد و فراخی مرزها خود را به اقوام و ملل و نژادهای گوناگون گسترش دهد.


تصویر خیالی جدیدی از کوروش دوم، نخستین و بزرگ ترین پادشاه ایران


سقوط ناگهانی ماد
کوروش حدود 41 سالگی در سال 558 ق.م در پارس بر تخت پادشاهی نشست. او که تیزهوش و زیرکی خاصی نسبت به طبیعت انسان و درک عمیق از نیروهای سیاسی بین المللی روزگار خویش داشت، به این نتیجه رسیده بود که بسیاری از اشراف ماد که زیر فرمان آستیاگ (ایشتوویگو)، فرزند و جانشین کیاکسار (هوخشتره)، می زیستند از پادشاه جدید راضی نیستند. آستیاگ که در فرمانروایی دلاوری و لیاقت کیاکسار را نداشت، ظاهراً بیش تر اوقات خود را به خوش گذرانی در دربار شکوهمند جدید ماد در اکباتان (همدان) می گذرانید. کوروش هم چنین دریافت که اقوام تابعه امپراتوری ماد، که بیش تر آن ها مجبور بودند سربازان ارتش ماد را تأمین کنند، از این وضع بسیار ناخشنودند و در صورت حمله به آستیاگ از او پشتیبانی نخواهند کرد.
کوروش ضمن بررسی ضعف های دشمنان خویش به آرامی به طرح نقشه علیه آن ها پرداخت و نخستین ضربه خود را در سال 553 ق.م وارد ساخت. درباره شورش پارسیان که از آغاز آن تا حملۀ مستقیم کوروش به پایتخت ماد، اکباتان، حدود سه سال طول کشید، جزئیات زادی در دست نیست. بنا به نوشته هرودوت:
آستیاگ بی درنگ اهالی ماد را فرمان بسیج داد و به قدری آشفتگی خیال داشت که هارپاگ را به فرماندهی این لشکر برگزید... از این رو وقتی لشکریان او با سربازان پارسی روبرو شدند فقط تنی چند... تن به کشتن دادند و از بقیه، عده ای جانب پارسیان را گرفتند ولی قسمت اعظم لشکریان پشت به دشمن کردند. تا آستیاگ از شکست ننگین سپاه ماد آگاه شد، سوگند یاد کرد که به هر حال کوروش را آسوده نخواهد گذاشت. پس همۀ مادی ها را، چه آن ها را که در سن و سال خدمت نظام بودند و چه مسن ترها را که هنوز در شهر بودند، به خدمت سربازی فراخواند و با این افراد به میدان نبرد شتافت. اما شکست خورد، سربازانش به قتل رسیدند و خود او اسیر شد.


این سنگ مزار که به یاد کوروش برپا شده است از جمله معدود یادگاری هایی است که از ویرانه های کاخ او در پاسارگاد باقی مانده است.


بدین ترتیب، امپراتوری ماد که تازه تشکیل شده بود، ناگهان به دست کوروش پایانی مصیبت بار یافت. با این حال خود کشور ماد ویران نشد. کوروش با به نمایش گذاردن تساهل و مدارا و خردمندیِ یک فرمانروای بزرگ، مادها را گرامی داشت؛ به بسیاری از نجیب زادگان آن ها مقام های بلندی در دربار و ارتش خویش واگذار کرد. او سرزمین ماد را نخستین ایالت یا ساتراپی امپراتوری خویش قرار داد و آن را «مادا» نامید و اکباتان را سالم و دست نخورده، پس از پاسارگاد در تپه های فارس، به عنوان پایتخت دوم خویش برگزید، از این رو از آن پس امپراتوری ایران را معمولاً «شاهنشاهی ماد و پارس» می نامیدند. افزون بر این، کوروش بزرگواری و بخشندگی فوق العاده ای نسبت به دشمن پیشین خود استیاگ نشان داد، با او با احترام رفتار کرد و اجازه داد برای بقیه عمر خویش در دربار سلطنتی او اقامت گزیند. کوروش با این شیوه رفتار خود تصویری از یک رزمجوی نیرومند و در عین حال فرمانروایی محترم و دادگر از خود بر جای گذاشت و بدین سان ستایش و وفاداری ابتاع و رعایای خود را جلب کرد.

 

فرمان دادم بدنم را بدون تابوت و مومیایی به خـاک سپارند تـا اجزای بدنم خـاک ایـران را تشکیل دهد.

((کوروش بزرگ))


سه شنبه 7/8/1387 - 0:26 - 0 تشکر 67770

جناب رجدیت از مبحث خوبتون ممنونم ...

عنایت داشته باشید که بحث دیگری در انجمن با نام نیم نگاهی به تاریخ باشکوه ایران باستان وجود دارد. لطفا هر جور می دانید بحث را هماهنگ کنید چون در اینده احتمالا این دو تاپیک می بایست ادغام بشوند.

Je suis un etre de dialogue et non point d'affirmation

من گفتگو می کنم ، نه تأیید !  

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.