• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن جراحان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
جراحان (بازدید: 10024)
سه شنبه 23/9/1389 - 18:3 -0 تشکر 262486
خانم مبتلا به هایپرپلازی ساده آندومتر Simple endometrial hyperplasia

 


معرفی مورد
بیمار  خانم   52  ساله ای با G3 P2 L2  Abr1، قومیت فارس، ساکن ... و خانه دار است  که  از  11  ماه  پیش به علت لکه بینی به  پزشک مراجعه کرده  است. در  سونوگرافی ضخیم شدن و نامنظم  بودن بورد آندومتر مشهود بوده  است. وی در فروردین همین  سال  کورتاژ  شده  که در  پاتولوژی  هایپرپلازی ساده  آندومتر تشخیص داده  شده  است. در این  مدت بیمار  داروی  Gesiteral مصرف  می کرده  که  پس  از  گذشت شش  ماه  از مصرف  این  دارو بیماری  وی مجددا عود  کرده و خونریزی شدیدتر شده  است (هایپرپلازی مجدد)، در سونوگرافی که در شهریور ماه انجام شده است ضخامت 20 میلیمتر و تغییرات سیستمیک کوچک در آندومتر قابل مشاهده بود. لذا جهت عمل توتال ابدومینال هیسترکتومی TAH بستری شد. 

بیمار دو سال است که  یائسه  شده  است و سابقه سقط  در دو ماهگی،  سابقه  آسم و سابقه حساسیت به داروهای بیهوشی را  دارد. بیمار تا 4 سال پیش  آسم داشته و داروی سالبوتامول، بکلوفن و تئوفیلین مصرف می کرده است. فرزند چهارم خانواده است، مادر وی  نیز توده رحمی داشته و دچار خونریزی های غیرطبیعی  می شده است. سابقه  یبوست های شدید  داشته و پودر هیدرولاکسین به صورت حل شده در آب در طی روز مصرف می نمود. دارای 2 فرزند دختر و پسر می باشد، فرزند دختر بیمار پرکاری تیروئید دارد و خود بیمار نیز کم کاری تیروئید داشته که با دارو کنترل شده است. بیمار اظهار می دارد که پاپ اسمیر سالم گزارش  شده ولی در آزمایشات دیگر علائمی دال برعفونت مشخص شده است. 

مهم ترین یافته:  خانم 52  ساله با خونریزی مقاوم  به درمان که پاتولوژی و کورتاژ،  هایپرپلازی  آندومتر را  بیان  می دارد در  نتیجه عمل  TAH  بر روی بیمار انجام شده است.


مقدمه

هایپرپلازی آندومتر به صورت  رشد  بیش از حد غدد  و استرومای آندومتر تظاهر می کند. از سال ها قبل چنین مطرح شده است که این بیماری انعکاسی از تظاهرات هیستولوژیک سلسله وار بین آندومتر پرولیفراتیو و آدنوکارسینوم  درجا می باشد. این تئوری بر اساس مطالعات  آینده نگری است  که  اولین  بار توسط  گسبرگ و کاپلان در سال 1963 گزارش  گردید. در این  مطالعه نویسندگان  گزارش کردند که در 20درصد بیمارانی  که هیسترکتومی شده بودند همزمان  آدنوکارسینوم  نیز داشتند و تقریبا  در 12درصد آنها  که  طی 3.5 سال پیگیری شدند، کانسر آندومتر پیشرفت کرده بود. انها نتیجه گیری  کردند که خطر کانسر واضحا  در زنانی که هایپرپلازی آندومتر داشتند نسبت به آنهایی که این  بیماری را نداشتند بیشتر است و در طی 10 سال ریسک تجمعی برای این کانسر حدود 30درصد است.

اخیرا انجمن بین المللی پاتولوژیست های ژنیکولوژی تقسیم بندی  جدیدی را  بیان کردند که هم یافته های ساختمانی (درجه ترکم غدد و میزان درهم پیچیدگی آنها) و هم یافته های سیتولوژیک (سلولی) خصوصا آتیپی سلولی را در بر می گیرد.

هایپرپلازی  ساده عبارت  است از  اندومتر  ضخیم  غیر طبیعی که از نظر هیستولوژیک، نسبت غدد به استروما افزایش یافته است، غدد بصورت کیستیک و گاها نامنظم همراه  با فرورفتگی و برجستگی (پیچ و خم)  می باشند. هایپرپلازی مرکب بصورت تراکم غددی با استرومای حداقل و غدد بطور مشخص فرورفتگی ها و برجستگی ها  را نشان می دهند. هایپرپلازی آتیپیک  شامل نمادهای ساده و مرکب  می باشد  در عین حال سلول هایی که غدد را  مفروش می کنند  قطبیت کمتری داشته، هسته ها بزرگ  بوده و نسبت هسته به سیتوپلاسم افزایش می یابد، هستک ها کاملا مشخص بوده و کروماتین متراکم و نامنظم می باشد.

خطر  پیشرفت سرطان  در بیمارانی  که  هایپرپلازی ساده  داشتند یک درصد  و برای بیمارانی  که هایپرپلازی  آدنوماتای آتیپیک داشتند 29درصد بوده  است. علاوه بر تفاوت هایی که در پیش آگهی این گروه ها وجود دارد انواع هایپرپلازی آندومتر در پاسخگویی به پروژسترون  جهت  برگشتن  به حالت  عادی نیز از همدیگر متفاوتند.

اتیولوژی

هر عاملی که باعث افزایش نسبی استروژن و کاهش نسبی پروژسترون گردد، ریسک فاکتوری برای هایپرپلازی آندومتر بشمار می رود، از  قبیل  موارد زیر: 

- خانم های دارای سیکل های فاقد تخمک گذاری مانند مبتلایان به PCOS

- خانم های چاق در حول و حوش یائسگی یا بعد از آن

- استفاده از هورمون های اگزوژن

- تاموکسیفن در درمان سرطان پستان

- تومورهای تخمدانی مولد استروژن

تظاهر بالینی و تشخیص
هایپرپلازی آندومتر معمولا با خونریزی واژینال نامنظم  تظاهر  می کند. به همین دلیل استفاده  آزادانه  از بیوپسی آندومتر برای ارزیابی بیمارانی که با خونریزی های  نامنظم  مراجعه  می کنند، الزامی است. هایپرپلازی آندومتر در زنان غیر یائسه با چاقی و عدم تخمک گذاری ارتباط دارد. هرگونه خونریزی غیرطبیعی در زنان یائسه نیازمند بررسی است.خونریزی نامنظم نیاز به ارزیابی توسط بیوپسی آندومتر دارد .

درمان کلینیکی
درمان هایپرپلازی آندومتراختصاصی است و بستگی به معیارهای هیستولوژیک، فاکتورهای زمینه ای، سن و تصمیم برای بچه دار شدن در آینده دارد. مدت زمان متوسط  پیشرفت هایپرپلازی آندومتر به سرطان  در موارد  ضایعات بدون آتیپی حدود 10 سال است ودر ضایعات همراه با آتیپی 4 سال می باشد.
درمان با پروژستین در بیمارانی  که  هایپرپلازی  آندومتر بدون آتیپی دارند، در برگرداندن این اختلال بسیار موثر است. برای  این  بیماران درمان  دوره ای  یا مداوم مناسب است. می توان از مدروکسی پروژسترون استات به میزان 20- 10 میلی گرم روزانه یا مژسترول استات (مژل) 40 - 20 میلی گرم روزانه به مدت 14 روز در ماه  و  یا  روزانه  استفاده  کرد. درمان باید به مدت 3 ماه ادامه یابد وسپس مجددا از آندومتر باید نمونه تهیه کرده تا اینکه پاسخ درمانی تایید شود.

هایپرپلازی  آندومتر در 90- 70درصد  بیمارانی  که تحت  درمان با پروژستین ها  قرار می گیرند به حالت عادی برمی گردد. در بیمارانی  که  تصمیم  به  بچه دار شدن دارند باید کلومیفن و یا منوتروپین ها (پری گونال) مورد استفاده قرار گیرد، ولی  اگر بیمار چنین  تصمیمی  ندارد  باید از  قرص های کنتراسپتیو  خوراکی استفاده کند. در بیمارانی که هایپرپلازی مقاوم به درمان دارند  باید جراحی را مد نظر قرار داد.
زنانی که واقعا پست منوپوز هستند (آخرین قاعدگی آنها 2 سال  قبل یا بیشتر از 2 سال بوده) باید قویا به هیسترکتومی تشویق شوند. در زمان هیسترکتومی در حین عمل باید رحم را باز کرده  و فروزن  سکشن  تهیه شود  و اگر حضور  همزمان بدخیمی تایید شد در همین مرحله باید مرحله بندی جراحی صورت گیرد.
فاکتور خطری که اخیرا بطور نسبی برای ایجاد  هایپرپلازی آندومتر و  کانسر آندومتر مطرح شده است استفاده  از تاموکسیفن (نول وادکس)  به عنوان درمان کمکی سرطان پستان می باشد. تاموکسیفن خطر سرطان آندومتر را  به میزان 3-2 برابر افزایش می دهد، همچنین سبب افزایش خطر هایپرپلازی آندومتر، پولیپ و رشد  فیبروئیدها می شود. در حال حاضر بهترین روش جهت  کنترل زنانی که تاموکسیفن دریافت می کنند ناشناخته است. مسلما بیماران باید تحت معاینه لگنی و سالیانه پاپ اسمیر قرار گیرند و در تمام بیمارانی که خونریزی غیرطبیعی رحمی دارند نمونه برداری از رحم صورت گیرد.


منابع

 امینی علی، رشید کردستانی، و همکاران. ترجمه کامل دنفورث زنان  و زایمان، 1999، جلد  اول، چاپ اول، زمستان 1381، صفحات 459- 456.

 موسوی سید جمال، بیماری های زنان و مامایی، دنفورث 2008، آبان ماه 1387، صفحه 545.

 اکبرزاده پاشا، حجت اله، اکبرزاده پاشا، علی، زنان، زایمان و مامایی (ORDER)، ویراست سوم 2007، چاپ اول، 1386، صفحه 558.


اعظم منتظر فارمد، دانشجوی پرستاری، کارآموزی در عرصه پرستاری مادران و نوزادان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
استاد راهنما: دکتر لیلا جویباری

چهارشنبه 24/9/1389 - 13:36 - 0 تشکر 262751

سلام به مدیر خوب انجمن جراحان
واقعا عالی بود . دست گلتون درد نکنه . خیلی خوبه که همیشه نمونه هم بیان می کنید .

سلامت باشید .

 

thank you for attention

پنج شنبه 25/9/1389 - 16:11 - 0 تشکر 263029

ممنون از مطلب تون منم خوندمش دیروز اما یادم رفت بگم تشکر

به نام خدایی که مرا آفرید به نام خدایی که بهم از روح خودش بخشید 

 

با ذکرش همیشه آغاز کردم و با یادش روزی زندگیم را به پایان می برم

اطلاعیه:یکی از مدیران در پیام خصوصی درخواست داده بود ایدی یاهو مسنجرمو بزارم اما نمیدونم مدیر کدوم انجمن هست ایشون چون هیچ نامی ازشون ارسال نشده در هر صورت ایدی من در یاهو hasanja55 هست 

 

 

پنج شنبه 25/9/1389 - 16:35 - 0 تشکر 263033

سلام

خانوم جویباری ممنونم بعد یه سوال فنی:شما چجور مدیری هستی که ماهی یک بار به زور میای اینجا؟

این واقعا جای سوال داره برای من چون همه ی زحمت انجمن روی دوش آقای مومنیان هست که جا دار از زحماتشون تشکر کنم.

 

 

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.