• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 4591)
شنبه 7/6/1388 - 0:52 -0 تشکر 147265
کلاس اخلاق 2:خوشگمانی نقطه مقابل بدگمانی

به نام هستی بخش عالم

 

*سلام قولا من رب الرحیم*

 

 

 

یَا أیُّهَا الَّذینَ ءَامَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِیراً مِّنَ الظَّنِّ إنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إثْمٌ وَلاَ تَجَسَّسُوا وَلاَیَغْتَبَّ بَّعْضُكَم بَعْضاً أَیُحِبُّ أحَدُكُمْ أَن یَأكُلَ لَحْمَ أخِیهِ مَیْتاً فَكَرِهْتَمُوهُ وَاتَّقُوا اللهَ إنَّ اللهَ تَوَّابٌ رَّحِیمٌ[1]؛

«ای كسانی كه ایمان آورده اید، از بسیاری از گمان ها بپرهیزید كه پاره ای از گمان ها گناه است، و جاسوسی مكنید، و بعضی از شما غیبت بعضی نكند؛ آیا كسی از شما دوست دارد كه گوشت برادر مرده اش را بخورد؟ از آن كراهت دارید. [پس] از خدا بترسید، كه خدا توبه پذیر مهربان است».

 

 

بدگمانی یك بیماری روحی روانی است كه اگر انسان به درمان آن نپردازد، خود و دیگران را با مشكلات اجتماعی و زوال ارزش های اخلاقی مواجه می سازد.

 

روانشناسان معتقدند خوشبینی وبدبینی ، عاداتی هستند كه ما از زمان كودكی می آموزیم و والدین ما الگو و سرمشق ها ی ما هستند .

هر هفته قراره یک صفت خوب رو درخودمون تقویت کنیم ویک صفت بد رو از وجودمان پاک کنیم ....

این هفته سعی دارم این صفت ها رو در خودم تقویت کنم اگر شما هم مایلید به خوش بینی ودوری از بدبینی میتونید با من همراه باشید .......

 

موضوع اصلی درباره ظن وگمانهاست ......

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 0:11 - 0 تشکر 148379

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

2. سوءظن والدین به فرزندان :

اگر در عصر فناوری امروز، مقایسهای میان روابط والدین و فرزندان گذشته و امروز داشته باشیم، درمییابیم که زندگی خانوادگی امروز، مشکلات فراوانی دارد که یکی از آنها، فاصله گرفتن والدین و فرزندان، با ورود وسایل ارتباط جمعی است.

پس از آنکه زندگی مردم همگام با جامعه رو به سمت تکامل و مدرنیزه شدن نهاد و جای قصههای مادربزرگ و شاهنامه خوانی در محافل گرم خانوادگی را انواع سایتهای اینترنتی و دنیای پرهیاهوی رایانهها گرفت و دوستیهای کاذبِ پشت خطهای اینترنتی، تنوع کانالهای ماهواره، افکار مسموم را جایگزین دنیای صادقانه و به دور از تکنولوژی و فضای سنتی خانوادههای دیروز کرد، کم کم فاصلهها بیشتر و بیشتر شد و فرزندان حس اعتماد و امنیت خود را در مقابل والدین از دست دادند و انس آنها به ماهواره و رایانه، موجب تغییر شخصیت و بیتوجهی آنها به خواستههای والدین و پایمال کردن بسیاری از ارزشها و مقدسات شد. همین فاصله، حس سوءظن و بدبینی را در والدین به فرزندان و اعمال آنها تقویت کرد.

بنابراین، والدین، ناخواسته به رفتارهای فرزندان خود واکنش نشان میدهند و دچار فشارهای روحی و آفت بدگمانی میشوند. همین سوءظن میان والدین و فرزندان، موجب اختلالات رفتاری در خانواده میشود. امام علی علیهالسلام میفرماید: «بدگمانی، کارها را تباه میکند و باعث روی آوردن به انواع بدیها میشود».

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 0:12 - 0 تشکر 148380

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

3. سوءظن و بدبینی فرزندان به والدین :

در محیط خانواده بنا به دلایلی بچهها نیز دچار بیماری سوءظن و بدگمانی به والدین میشوند و این ناشی از مشغله فکری و کاری والدین و در نتیجه بیتوجهی به بچههاست.

اگر والدین به هر دلیلی به نیازها و خواستههای فرزندان آگاه نباشند، نمیتوانند آرامش و امنیتی را که فرزند در محیط خانه به آن نیازمند است تأمین کنند و فرزند نیز برای جبران بیمهری و کمتوجهی والدین، به سرگرمیهای کاذب و پوششهای نامناسب و تغییر مد روی میآورد تا با نوع پوشش خود، جلب توجه کند و یا گرفتار دوستی با افراد ولگرد و پیآمدهای خطرناک آن میگردد.

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 0:12 - 0 تشکر 148381

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

عوارض بد بینی فرزندان به والدین

اینجاست که اگر فرزندان در اثر بیتوجهی والدین، دچار حس تنفر و بیرغبتی به والدین شوند، دیگر نصیحتها و رفتار آنها را به سود خود نخواهند دید و دچار بدبینی میشوند. به همین علت، دنبال کسی یا چیزی میروند که جایگزین کم توجهی والدین باشد. البته، گاهی سوءظن والدین نسبت به یکدیگر هم، بر فرزندان اثر نامطلوب میگذارد و باعث میشود، آنها هم به والدین بدبین شوند. این گونه بچهها گاه در جست و جوی سعادت دلخواه در بیرون از خانه، به دام افراد ولگرد و خیابانی میافتند.

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 14:27 - 0 تشکر 148453

به نام آرام قلب ها...

سلام به همگی

ممنونم از استاد عزیز و همه حاضرین...

تاثیر نماز بر بدگمانی

یا ایها الذین آمنوا اجتنبوا كثیرا من الظن ان بعض الظن اثم...

(سوره مباركه حجرات ـ آیه 12)

شاید بد نباشد "شخصیت پارانوئید"(Paranoid Personality) را به "شخصیت ظنین" ترجمه نماییم، چرا كه مبتلایان به این اختلال، دچار سوء ظن عمیق و عدم اعتماد نسبت به بسیاری از اطرافیان خود می باشند (1) . این اختلال كه معمولا در آقایان بیش از خانم ها دیده می شود، در اوایل جوانی آغاز می گردد و در جامعه ما با عناوین مختلفی مثل بدبین، متعصب یا دل سیاه! و ... شناخته می شود.

مبتلایان به این عارضه، كارهای اطرافیان شان را برای خود به شدت تحقیر كننده یا تهدید آمیز می دانند و پیوسته نگران نوعی آسیب دیدن یا سوء استفاده از جانب دیگران هستند. این افراد با این كه به كرات، وفاداری و قابل اعتماد بودن دوستان و خویشاوندان خود را مورد ارزیابی و پرسش قرار می دهند، اما با این وجود باز هم به دوستی و همراهی آنان شك دارند.

مسئله شایع در مورد مبتلایان به این بیماری، شك و سوء ظن دائمی و بدون دلیلی است كه در مورد وفاداری همسران خود به خرج می دهند و پیوسته در جستجوی شواهدی از خیانت همسران خود برمی آیند. به این ترتیب رفتار آنها پیوسته در اطرافیان شان ترس و تعارض ایجاد می كند و به طور كلی این بیماران در زمینه كار و زندگی با دیگران دچار مشكلات همیشگی هستند و مسائل شغلی و زناشویی فراوانی برایشان ایجاد می شود. چرا كه آنها در بسیاری از مسائل ساده و خوش خیم زندگی، نشانه هایی از تحقیر یا اهانت می یابند. مثلا تصور می كنند كه فلان همسایه به قصد آزارشان ظرف زباله را دم در گذاشته است!

در مورد درمان این بیماری، دانش پزشكی چندان توفیقی نداشته است و چه بسا كه این بیماری در تمام طول عمر فرد برطرف نشود، اما آیین اسلام، كثیر الظن بودن را نوعی گناه به حساب می آورد و در واقع مهر تایید بر بیمار بودن این افراد می زند. پس می توان انتظار داشت هر دستور اسلامی از جمله نماز كه گناه را از انسان دور می كند، در زدودن بیماری گناه آلود نیز موثر واقع شود. (2)

 

آرامش آن است كه بدانی در هر گام دستهای تو در دستان خداست 

لحظه هایت آرام  

پنج شنبه 12/6/1388 - 14:28 - 0 تشکر 148454

همان طور كه اشاره كردیم شروع این اختلال در آغاز جوانی می باشد، یعنی زمانی كه چند سالی از وجوب فریضه نماز گذشته است و انسان نمازگزار سال هاست كه در نماز خود "الحمدلله رب العالمین" گفته است و خدای را به بزرگی و احاطه كامل بر جهان و جهانیان ستوده است و بدین ترتیب این باور را در وجود خویش ملكه ساخته است كه"جهان را صاحبی است به نام خدا، كه برگی بی اذن و اجازه او از درخت بر زمین نمی افتد" و با زمزمه مداوم "ایاك نعبد و ایاك نستعین" بدین باور قلبی رسیده است كه همه كارهای خود، همه زندگی خود و همه هستی خودش را فقط به خدایی این چنین قدرتمند بسپرد و از هیچ اتفاق ناگواری، نگران نباشد.

تكرار این باور عمیق ایمانی، بارها و بارها در طی شبانه روز، نمازگزار را بدان جا می رساند، كه حتی اگر در اطرافیان خود رفتاری را تهدید كننده یا تحقیر آمیز بیابد و یا به سوء ظنی در رابطه با همسر یا بستگان خود برسد، با تكیه بر همان نماز و ایمان، از سوء ظن گناه آلود بپرهیزد و حساب کار را به پروردگار متعال و منتقم بسپارد.

به قول حافظ شیرازی:

كار خود گر به خدا بازگذاری حافظ ای بسا عیش كه با بخت خدا داده كنی

با توجه به این كه سن شیوع و شروع این اختلال در آغاز جوانی و سال ها پس از وجوب نماز است، بروز این اختلال در نمازگزاران به مراتب کمتر از افراد تارك الصلوه می باشد.

پی نوشت ها:

(1) مطالب علمی این مقاله از ترجمه سیناپس كاپلان ـ سادوك جلد سوم صفحات 257 ـ 272 اقتباس شده است.

(2) اشاره به این نكته خالی از لطف نیست كه یك مزیت بسیار مهم برای بسیاری از تعالیم و فرایض اجتماعی اسلام، از جمله نمازهای جمعه و جماعت و همچنین آیین شكوهمند حج و حتی دستورهای اقتصادی اسلام مثل خمس و زكات، پرورش روح(رحماء بینهم) و افزایش دهنده ی مهر و محبت و در نتیجه دوری از سوء ظن و بدبینی نسبت به یكدیگر می باشد.

(نویسنده : دكتر مجید ملك محمدی)

منبع : تبیان

 

آرامش آن است كه بدانی در هر گام دستهای تو در دستان خداست 

لحظه هایت آرام  

پنج شنبه 12/6/1388 - 16:0 - 0 تشکر 148480

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

تأثیر سوءظن و بدبینی در خانواده :

زیانها و آثار سوءظن در محیط خانواده، بسیار وسیع و جبرانناپذیر است. برخی از پیآمدهای ناگوار سوءظن و بدبینی در محیط خانه عبارتند از:

1. از بین بردن حس همکاری و نبود اتحاد و پیوستگی دلها میان افراد خانواده.

2. سوءظن، عاملی است برای کنجکاوی بیش از حد دو طرف در کارهای یکدیگر که موجب ایجاد اضطرابهای شدید روحی، تضعیف روحیه و تشنجات فکری و ناتوانی در عملکرد صحیح در برابر افکار اشتباه میشود.

3. سوءظن، موجب عدم درک صحیح افراد خانواده از یکدیگر و ایجاد حس انزجار و درماندگی میشود.

4. بدبینی ریشه بیشتر دشمنیها و نزاعهای خانوادگی، عدم امنیت فرزندان در محیط خانه و روی آوردن آنها به پناهگاههای نامطمئن و از هم پاشیدن کانون گرم خانوادههاست.

5. سوءظن، راهی است برای نفوذ و دخالت افراد فاسق و فرصت طلب که با اخبار دروغین، باغ سرسبز زندگی را به آتش میکشند و جز خاکستر اندوه چیزی باقی نمیگذارند.

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 16:1 - 0 تشکر 148481

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

پیشگیری از سوءظن در محیط خانواده :

1. هرگز خود و افراد خانواده را با دیگران مقایسه نکنیم تا دچار بدبینی حاصل از قیاس نشویم. به اصلاح درون بپردازیم و به خاطر یک سری اختلاف سلیقهها و دیدگاهها، بیدرنگ نتیجهگیری نکنیم. برای نظرها و نگرشهای افراد خانواده ارزش قایل شویم و با تشکیل جلسات خانوادگی در صدد رفع مشکلات و اختلاف نظرها برآییم و در تصمیمهای مهم زندگی شریک و همدل یکدیگر باشیم.

2. معاشرت خود و افراد خانواده را با افرادی که در حسن نیت و صداقت آنها شک داریم، قطع کنیم و اجازه ندهیم دیگران نوع دیدگاه ما را به محیط مقدس خانواده خدشه دار کنند.

3. با افراد صالح وموفق در عرصه زندگی، معاشرت کنیم و از تجربیات آنها بهره ببریم و با مطالعه زندگی پیشوایان، در خشکاندن سرچشمههای بدبینی و سوءظن تلاش نماییم.

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 16:6 - 0 تشکر 148483

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

4. از قضاوتهای بیجا درباره افراد خانواده پرهیز کنیم و اگر متوجه بروز رفتاری از یکی از آنها، برخلاف میل دیگر افراد خانواده شدیم، فورا بدبین نشویم، بلکه در صدد فهم حقیقت برآییم.

5. اجازه ندهیم دنیای مدرن امروز با ماهوارهها و وسایل ارتباط جمعی، پیوندهای سنتی ودر عین حال صمیمی خانوادهها را خدشهدار کنند. پس، لازم است اینگونه وسایل در جای مناسب، با حفظ حریم مقدس خانواده استفاده شوند که خداوند ما را از بدگمانی نهی فرمودهاند.

6. در برخورد با عملکرد افراد خانواده، فقط به جنبههای منفی اعمالشان فکر نکنیم، بلکه جنبههای مثبت آنها و زندگی خود را ببینیم. منفی بافی نکنیم تا دچار سوءظن نشویم.

به یاد داشته باشیم که با لجبازی با افراد خانواده، چراغ محبت و دوستی را خاموش نکنیم و بدانیم که سوءظن به دیگران، در ردیف پایمال کردن حقالناس است و گناه بزرگی محسوب میشود.

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 16:7 - 0 تشکر 148484

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

7. ارتباط کلامی خود با افراد خانواده را افزایش دهیم و موارد ابهامی را که در ذهن ما به عملکرد افراد خانواده به وجود آمده است، با گفت و گوی صحیح و خواستن توضیح از آنها برطرف کنیم.

8. در قضاوت دیگران، بیش از آنکه به تحلیلهای ذهنی خود تکیه کنیم، به واقعیتهای عینی و خارجی توجه کنیم و همواره، به یافتههای ذهنی خویش با سوءظن بنگریم، نه به رفتار دیگران !

( منبع : hawzah.net )

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

پنج شنبه 12/6/1388 - 16:8 - 0 تشکر 148486

به نام هستی بخش عالم

*سلام قولا من رب الرحیم*

ریشههای بدگمانی

1. وسوسه شیطان

شیطان از وجود اعتماد میان افراد جامعه سود نمیبرد. در نتیجه، همواره به ایجاد بدگمانی در میان مردم، دامن میزند.

2. شایعه

یکی از ریشههای بدگمانی به افراد، شایعه پراکنی بر ضد آنهاست.

یکی از نمونههای این کار ناپسند، در قرآن کریم در داستان «اِفْک» آمده است:

إِذْ تَلَقَّوْنَهُ بِأَلْسِنَتِکُمْ وَتَقُولُونَ بِأَفْوَاهِکُم مَا لَیْسَ لَکُم بِهِ عِلْمٌ وَتَحْسَبُونَهُ هَیِّناً وَهُوَ عِندَ اللّهِ عَظِیمٌ (نور: 15)

آن گاه که آن [بهتان] را از زبان یکدیگر میگرفتید و با زبانهای خود چیزی را که به آن علم نداشتید، (از روی بدگمانی) میگفتید و این کار را ساده میپنداشتید. حال آنکه نزد خدا بس بزرگ بوده است.

داستان از این قرار است که:

منافقان به یکی از همسران پیامبراعظم صلیاللهعلیهوآله تهمت بیعفتی زدند و شایعهای ساختند و در مدینه پخش کردند. در نتیجه، عدهای از مسلمانان از این شایعه تأثیر گرفتند و به همسر پیامبر بدگمان شدند. این امر بر پیامبر گران آمد تا اینکه آیهای نازل شد و منافقان و توطئه گران را رسوا و آنان را که این شایعه را پذیرفته بودند، سرزنش کرد.

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.