• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 12086)
چهارشنبه 21/6/1386 - 7:22 -0 تشکر 13942
** پرسش وپاسخ هاي علمي شما**

سلام خدمت همه ي دوستان،

سوالات علمي خودرادرهرزمينه ي علمي اي كه هست بامادرميان بگذاريد،مطمئنا بي پاسخ نخواهندماند.

براي نمونه برخي ازسوالات دوستانتان رامشاهده مي كنيد.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

چهارشنبه 21/6/1386 - 7:28 - 0 تشکر 13943

خرد جمعی:

به نظر شما اگر کسی بخواهد در رشته نانو تکنولوژی ادامه تحصیل بدهد(تا آنجایی که من می دانم در مقطع دکترا این رشته را داریم) بهتر است تا مقطع کارشناسی ارشد در چه رشته ای تحصیل کند؟

جواب :

سلام دوست عزیز
رشته های مرتبط با علوم و فناوری نانو در ایران مثل خیلی کشورهای دیگه در مقاطع تحصیلات تکمیلی (یعنی کارشناسی ارشد و دکترا و بالاتر) وجود دارند، اگر چه در بعضی دانشگاههای خارج از کشور (مثل دانشگاههایی در انگلستان و استرالیا) در مقطع کارشناسی هم تدریس میشوند. در کشور ما فعلا دانشگاههای امیرکبیر و تربیت مدرس و کاشان و سهند تبریز در مقطع ارشد و دانشگاه تهران و شریف در مقطع دکتری دانشجو میگیرند.
تا اونجایی که من میدونم کسانیکه در مقطع لیسانس رشته های مرتبط علوم (شیمی و فیزیک و بایولوژی) و مهندسی (الکترونیک، مواد،‌ شیمی و فرایند و مکانیک) خوانده باشند میتوانند در دوره فوق لیسانس نانوفناوری و نانومواد و یا رشته خودشون گرایش نانو (مثلا مهندسی شیمی_نانو که در دانشگاه امیرکبیر هست) شرکت کنند.
برای دوره دکتری هم احتمالا وضع به همین منواله با این تفاوت که در این دوره هر دانشگاه رأساً (و نه از طریق آزمون سراسری) دانشجو میگیرد و به همین خاطر دست دانشگاه در پذیرش دانشجو (حتی از رشته های دیگه اما با سابقه کاری مرتبط) باز ترهست.
بنا براین اگر کسی دوست داشته باشد در مقاطع بالاتر در این حوزه ادامه تحصیل بدهد میتواند هر کدام از رشته های مرتبط را بخواند اما نظر شخصی من در مورد ارتباط فناوری نانو با رشته های دانشگاهی مقطع کارشناسی اینه:
مرتبط ترین رشته مهندسی: مهندسی مواد و متالورژی
مرتبط ترین رشته علوم: فیزیک

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

چهارشنبه 21/6/1386 - 7:43 - 0 تشکر 13944

پرسش شما:نانوبايوتكنولوژيست شدن؟

ناشناس :

من دانش آموز سال سوم تجربی هستم. می خواستم بدونم برای "نانو بیوتکنولوژیست" شدن باید تمرکزم رو روی چه درسهایی بیشتر کنم ؟ومراحل دانشگاهیش چیه؟

جواب :

خیلی خوبه که شما در مدرسه با این مسایل آشنا هستید. من فرض را بر این میگذارم که شما میدانید "نانو" و "بایو" چی هست که میخواهید "نانوبیوتکنولوژیست"بشوید. اما به هر حال هر جا که گنگ بود رو بگید تا تکمیل کنم (اگر سوادشو داشتم البته.)

رشته های دانشگاهی
ببینید، این زمینه یك چیزي است بین رشته ای و فوق العاده تخصصی و فقط در مقاطع تکمیلی (فوق لیسانس و دکترا) از نظر تحصیلی معنی پیدا میکند و نه پژوهشی (من شخصا معتقدم پژوهش ربط زیادی با مقطع و مدرک نداره!). بنابراین لازمه در یکی از رشته های مرتبط شما ابتدا کارشناسی بگبرین، تو ارشد دست برای تغییر گرایش و زمینه خیلی بازهست، اما به نظرم این رشته ها مرتبط ترهستند:

· مهندسی و علم مواد (رشته اي دقیقا به این نام در کشور نداریم اما مهندسی متالورژی و مواد بهش شبیههست.)

· مهندسی شیمی (گرایش غدایی بیشتر مرتبط هست و البته گرایش داروسازی که خودش ارشدهست)

· شیمی (گرایش آلی بیشتر)

· زیست شناسی (همه گرایشها)

· پزشکی (خیلی از تخصصها مثل فارماکولوژی)
البته همونطور که گفتم بعد از کارشناسی گرفتن، از خیلی از رشته ها میتونید مثلا "نانومواد و نانوفناوری" رو انتخاب کنید، توی ارشد، مثلا فیزیک اما این رشته هایی که گفتم به نظر مرتبط تر میاد.

درس ها
به خاطر ِ همان بحث میان رشته ای بودن، طبیعت این زمینه طوری است که باید گستره زیادی از علوم را بلد بود تا بشه کاری کرد. مهمترین چیزهایی که به نظر من میرسند (که البته حیاتی هم هست) اینهاهست:

· زیست شناسی:
بوضوح مهمترین چیزی که باید به عنوان پیش نیاز داشت، علوم مرتبط با سیستمهای زنده است، شناخت ارگانیسم ها و سیستم‌های جاندار، تعامل مواد و اجزای سلول‌ها، فرایندها و بر همکنش‌های سلول‌های جانوری و گیاهی، ایجاد و دریافت فرمان بین سلول‌ها و بین تشکیل دهنده‌های سلول (ارتباط)، تنفس و تامین انرژی، رشد، توالد و خواص وراثتی و همه مسایلی از این دست که در یک کلام به آنهاگفته مي شود "زیست شناسی".

· شیمی:
شیمی مربوط به این بخش، خیلی ساده است. یه جور شیمی ِ آلی که فقط در حیطه‌ای از واکنش‌های درجه صفر و یک در بین عناصر اکسیژن، هیدروژن، کربن و نیتروژن (و یه کمی فسفر و گوگرد) بحث میکند. ساده اما لازم.
البته یه بخش سخت هم ممکنه بعدتر ظهور کنه! اونهم موقعیه که مثلا یه نانوذره ي خاص رو میخواهید برای یك منظوری در یك سلول وارد کنید (مثلا برای هدف قرار دادن یه سری سلول که دارند به طرز غیر قابل کنترلی تولید مثل میکنند) در این صورت شما مثلا با نقاط کوانتومی ِ کادمیوم_ژرمانیوم سر و کار دارید که دیگرباید برای مدیریت کردنشون شیمی کوانتومی هم بلد باشید ...

· ریاضی و مدل‌سازی :

علیرغم ظاهر این زمینه که همه‌اش تجربی و غیر استدلالی نشان میدهد، ریاضیات خیلی مهمه! از اونجایی که خیلی آزمایش‌ها را نمی شود در اندازه‌های خیلی کوچک (کمتر از میکرومتر) انجام داد، یا میشه انجام داد اما نمیشه فهمید که چه اتفاقی افتاده، یا شدنی و حتی قابل اندازه‌گیری هست، اما خیلی گِرونه و به صرفه نیست، یه بایونانوتکنولوژیست مجبوره خیلی فرایندها و کنش‌ها رو مدلسازی کنه. در واقع باید یه رویداد زیستی_شیمیایی رو به مدل ریاضی تبدیل کنه (تا همیشه قابل تعمیم باشه) و اون مدل رو به معادلات قابل حل و نهایتا به نتیجه برساند (مرحله آخر مطمئنا به کمک برنامه های کامپیوتری انجام میشه). بنابراین دانش خوبی در این زمینه هم مورد ِ نیازهست.

با همه ي اینها، بسته به اینکه در کدام شاخه تخصصی ِ بایونانوتکنولوژی میخواهيد تحقیق کنید، ممکن هست به علوم مختلف ِ دیگه ای هم نیاز داشته باشید، اما اینهایی که گفتم به نظرم عموما لازم هست، یعنی بایونانوتکنولوژیستی که ریاضی یا شیمی نداند دقیقا همان شیر بی یال هست (زیست شناسی هم نقش ِ اشکم رو داره!)

بنابراین برای بایونانوتکنولوژیست (یا نانوبیوتکنولوژیست به قول شما) لازم هست همه درس‌های سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی رو خوب خواند (میشود تربیت بدنی رو در نظر نگرفت)

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

چهارشنبه 21/6/1386 - 7:49 - 0 تشکر 13945

پرسش شما: آشنايي بامسابقات كميكار

Bad Saba :

می خواستم ببینم کسی در زمینه کمیکار، همان که به جای سوخت بنزین برای ماشین از انرژی واکنش های شیمیایی استفاده می کنند) اطلاع جامعی نداره؟
آخه من دنبالشم این مسابقات رو تو دانشگاهمون راه بندازم. ممنون می شم.

جواب:

تاآنجایی که می تونم مشخصات این مسابقه رابرايتان بیان می کنم.
این مسابقه بین دانشجویان رشته مهندسی شیمی برگزارمی شود.موضوع این مسابقه که با همکاری،پژوهشکده مکانیک و خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران, سازمان حفاظت محیط زیست, سازمان بهینه‌‏سازی مصرف سوخت، شرکت ایران خودرو و شرکت ایرانول برگزار می‌‏شه، ساخت ماشینی با ابعاد (12×20×32) سانتی‌‏متر است که مکانیزم حرکتی آن باید توسط واکنش شیمیایی انجام بشه.
این ماشین، باید قادر به حرکتی به طول 15 تا 30 متر و حمل باری از صفر تا 500 سی‌‏سی‌ آب باشد و شرکت کنندگان باید با توجه به میزان طول و حجم آبی که داوران تعیین می‌‏کنند، سوختی در اختیار ماشین قرار بدهند تا بتواند مسیرموردنظرراطی کند.
مسابقات به صورت تیمی بین دانشجویان مهندسی شیمی است و هر تیم را حداقل 3 نفر و حداکثر 7 دانشجو تشکیل می دهد.
مسابقه در دو بخش پوستر و عملکرد برگزار می شود که در بخش پوستر، ماشین ساخته شده باید دارای خصوصیاتی از جمله واکنش شیمیایی به عنوان نیرو محرکه ، طراحی منحصر به فرد ، رعایت خصوصیات ایمنی ، وزن دقیق ماشین و هزینه ساخت و مواد مصرفی در واکنش ماشین را شامل بشود.
در بخش عملکردهم، تیمی که کمترین فاصله با خط پایان داشته باشد به عنوان تیم برنده انتخاب خواهد شد.

· این مسابقه دانشجویی در اصل در آمریکا و در انجمن مهندسین شیمی ِ اونجا پایه گذاری شده و هر سال میزبانی میشه( AIChE )که مهمترین تشکل مهندسی شیمی در دنیاست و این 3-2 دوره ای که در ایران برگزار شده اقتباسی از همون مسابقه است. شاید در یه کلام بشه گفت کمیکار روبوتیک مهندسان شیمی است .کل فلسفه کار این هست که ماشینی داشته باشیم که نیروی محرکه اون از یه "فرآیند شیمیایی" ِ حتی المقدور تمیز و دوستدار محیط زیست تامین شود.گاز یا مایعی (حاصل از سوخت) که دیده بشه نباید از ماشین تولید بشه و گازهای نامریی هم باید کاملا بی خطر باشن. در مسابقه خیلی مهمه که ماشین از محدوده ای که براش تعیین میکنن منحرف نشه و یتونه با باری که داره (که معمولا آب و میزان اون روز مسابقه یا نزدیک اون معلوم میشه) در خطی که در روز مسابقه (یا روزهای نزدیک ِ اون!) توسط داور ها تعیین میشه بایسته (نه جلوتر و نه عقب تر)

· ایستادن ِ ماشین روی اون خط ِ مشخص باید با دقت در ریختن سوخت حاصل بشه (یعنی باید بارها قلق گیری بشه که مثلا اگه چقدر سوخت بریزیم 15 متر با بار 300 گرمی در زمینی با اصطکاک معمول این ماشین حرکت میکنه)

· از باتری هایی که به صورت تجاری در بازار هستند نباید استفاده کرد.

· استفاده از حسگرهای الکتریکی (برای تشخیص مسیر یا خط پایان) در بعضی مسابقه ها ممنوعه. (مثل مسابقه ای که امسال در امیرکبیر برگزار شد)

· هل دادن ماشین برای شروع حرکت در بیشتر مسابقات کمیکار ممنوعه.

· معمولا تو کشور ما خیلی در داوری مسابقات کمیکار بی عدالتی میشه و در واقع هر کس میزبانه قهرمان میشه! چون دونستن خیلی از اطلاعات (مثلا اینکه "کجا" قراراه مسابقه برگزار بشه یا طول پیست ِ مسابقه "چند متره" یا میزان "بار" چقدره ...) میتونه براحتی باعث برنده شدن بشه! (خودم یک سال این جریان رو دیدم!)

· معمولا شرکت های خودروسازی حمایت مالی تیمها رو به عهده میگیرن که این کار بخاطر برد تبلیغاتی و رسانه ای مسابقات براشون خیلی ارزش داره.

بخش پوستر هم ارائه همون ماشین و فرایند مورد استفاده در اون هست

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

چهارشنبه 21/6/1386 - 7:51 - 0 تشکر 13946

پرسش شما:نانوفناوري و دانشگاه هاي مرتبط

خردجمعي:

می توانم از تون خواهش کنم یک مقدار در مورد رشته نانوفناوری و رتبه ای که برای قبولی در این رشته لازمه و دانشگاه هایی که این رشته رو ارائه می کنند و ... توضیحات بدهید.
آخه بچه های ما (بچه های رشته متالوژی) خیلی به این رشته علاقه دارن و می خواستم از شما کمی در این زمینه اطلاعات کسب کنم.

همونطوری که میدونید این دانشگاهها رشته نانوفناوری یا رشته هاي مرتبط با اون رو دارند:

  • امیرکبیر
  • تربیت مدرس
  • کاشان
  • سهند
  • تبریز
  • دانشگاه تهران
  • شریف

که از طریق دفترچه انتخاب رشته هم میشه و اکثرا آ.ت.ت است

*ليست دانشگاه هابراساس دفترچه انتخاب رشته سال86 :

  • دانشگاه کاشان: نانوشیمی و نانوفیزیک 6 نفر روزانه و 2 نفر شبانه
  • دانشگاه تهران: نانو شیمی 3 نفر روزانه و 2 نفر شبانه
  • دانشگاه امیرکبیر: مهندسی پلیمر گرایش نانو- 3 نفر روزانه و 2 نفر شبانه / مهندسی شیمی گرایش نانو - 3 نفر روزانه و 3 نفر شبانه
  • دانشگاه تربیت معم آذربایجان: مهندسی شیمی - گرایش نانوترمودینامیک 1 نفر
  • دانشگاه شریف: مهندسی الکترونیک - گرایش ادوات نانو و مایکروالمترونیک 10 نفر
  • دانشگاه تربيت مدرس: مهندسی مواد - نانومواد و نانوفناوری - 10 نفر روزانه
  • دانشگاه صنعتي سهندتبريز: مهندسی مواد- نانومواد و نانوفناوری - 10 نفر روزانه (گرايش مهندسي شيمي و مهندسي پليمر هر كدام 3 نفر-گرايش مهندسي مواد4نفر)
  • پژوهشگاه موادوانرژي: مهندسی مواد- نانومواد و نانوفناوری - 8 نفر روزانه



بنابراین اگر شما کارشناسی مواد داشته باشید باید در آزمون نانومواد و نانوفناوری حداکثر رتبه ای در حدود 30 تا 40 داشته باشین. مهندسان پلیمر و شیمی و الکترونیک و کارشناسان فیزیک و شیمی هم امکان انتخاب رشته های با گرایش مرتبط با نانوفناوری را دارند.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

پنج شنبه 29/6/1386 - 5:17 - 0 تشکر 14336

سلام.
لطف کنید نسبت خاص انشتین رو بیان کنید.مطلب در موردش زیاد خوندم اما متوجه اصلش نشدم.یعنی یک کم سنگین بود.


 

 

جمعه 18/4/1389 - 21:15 - 0 تشکر 210614


برای افزایش استحکام یک ماده از طریق نانو لوله های کربنی چطور می شه درصد نانو لوله های کربنی رو تخمین زد؟

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

شنبه 23/11/1389 - 13:36 - 0 تشکر 282471

از بیولوژی سلولهای بنیادی هم بگید، اگه ممکنه.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

شنبه 23/11/1389 - 20:45 - 0 تشکر 282806

سلام
جناب medman شما خودتون استاد مایید.
پیشنهاد خیلی خوبی ه.
حتما در برنامه کاری انجمن خواهم گنجاند.
شما پیشنهاد خاصی در این زمینه دارید؟ اگر طرح خاصی مد نظرتون هست استقبال می کنیم.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

دوشنبه 2/12/1389 - 16:48 - 0 تشکر 287791

عدد آواگادرو را چگونه با آزمایش بدست آوریم؟

سه شنبه 29/9/1390 - 20:33 - 0 تشکر 404318

سلام
کسی میتونه با توجه به معادلات مواد شیمیایی A-H رو بگه چیه؟
در ضمن معادله موازنه نشده هست.
A(g)+B(g)-------->C(l)+d(s)
A(g)+B(g)-------->C(g)+E(g)
B(g)+D(s)-------->E(g)
A(g)+E(g)-------->C(l)+D(s)
B(g)+F(g)-------->C(g)
D(g)+F(g)-------->A(g)
B(g)+E(g)-------->G(g)
C(l)+G(l)---------->H(l)
A(g)+H(l)--------->C(l)+D(s)+E(g)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.