تبیان، دستیار زندگی
عباسپور در گفت و گوی اختصاصی با تبیان: طرح تفکیک جنسیتی به معنای دیوارکشی در دانشگاه را قبول نداریم، باید فرهنگ ارتباط سالم را در دانشگاه تعلیم بدهیم
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دیوارکشی در دانشگاه را قبول نداریم


عباسپور در گفت و گوی اختصاصی با تبیان: طرح تفکیک جنسیتی به معنای دیوارکشی در دانشگاه را قبول نداریم، باید فرهنگ ارتباط سالم را در دانشگاه تعلیم بدهیم


دیوارکشی در دانشگاه

مدتی است که بحث تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها بر سر زبان‌ها افتاده؛ موضوعی که مخالفان و موافقان بسیاری در جامعه دارد. از سویی عده‌ای می‌گویند این موضوع برای برقراری روابط سالم در دانشگاه‌ها ضروری است و همین الان هم برای این کار دیر شده و از سوی دیگر برخی معتقدند که این کار به فضای دانشگاه‌ها ضربه می‌زند و به شدت با این موضوع مخالفت می‌کنند.

در همین رابطه علی عباسپور تهرانی رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی می‌گوید که با طرح تفکیک جنسیتی به معنی دیوار کشیدن بین کلاس‌ها مخالف است اما اگر این موضوع به این معنی باشد که حضور و روابط دختر و پسر در دانشگاه بر اساس اسلام و شرع باشد، با آن موافقیم.

او البته تاکید می‌کند که نباید به این ظاهرسازی‌ها اکتفا کرد بلکه باید با تعلیم فرهنگ ارتباط سالم در دانشگاه‌ها، روابط سالم در اجتماع را تضمین کنیم.

مشروح این گفت و گو را در زیر می‌خوانید:

-بحث تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها اخیرا به شکل جدی مطرح شده، این موضوع به چه شکل در دانشگاه‌های کشور اعمال خواهد شد؟

هدف از ابتدا همین بوده که روابط بین دختر و پسر در دانشگاه‌های ما روابط شرعی و اسلامی باشد. البته در حال حاضر هم وضعیت به همین شکل است اما قرار بود اگر امکانات دانشگاه این اجازه را بدهد، گروه‌هایی را مختص خانم‌ها و گروه‌هایی را مختص آقایان داشته باشیم که این مساله در دروس عمومی و پایه ای امکان پذیر خواهد بود.

مساله به همین شکل بوده و آقای دانشجو وزیر علوم هم همین بحث را مطرح کرده‌اند، غیر از این هم چیزی در این باره مطرح نشده است.

-نظر شما درباره تاسیس دانشگاه‌های دخترانه چیست؟ آیا این کار را راهکار مناسبی در همین راستا می‌دانید؟

این ایده از قبل وجود داشت. کما اینکه ما پیش از این هم تجربه موفقی مثل دانشگاه الزهرا و همچنین تجربه نا موفقی مثل دانشگاه پزشکی فاطمیه قم داشتیم که نهایتاً به انحلال این دانشگاه انجامید. البته دلیل موفق بودن یا نبودن این دانشگاه‌ها بحث تفکیک جنسیتی نبوده که بگوییم این عامل باعث موفقیت یا عدم موفقیت شده است.

اکنون هم ممکن است دانشگاهی به این شکل تاسیس شود ولی این ربطی به طرح تفکیک جنسیتی ندارد و این ایده که دانشگاه‌هایی مختص خانم‌ها داشته باشیم، همواره توسط عده‌ای تعقیب می‌شد.

کسانی که می‌گویند دانشگاه‌ها در وضع بسیار نامناسبی هستند و همچنین آنهایی که می‌گویند دانشگاه‌ها وضع بسیار مطلوبی دارند هر دو اشتباه می‌کنند چرا که دانشگاه انعکاسی از جامعه است. دختر و پسری که در جامعه ما زندگی می‌کنند و در خیابان‌ها تردد می‌کنند، ساعاتی را هم در دانشگاه‌ها حضور می‌یابند

-مخالفان طرح تفکیکی جنسیتی می‌گویند که در حال حاضر بخشی از آشنایی دختر و پسر در دانشگاه صورت می‌گیرد و این طرح به فضای دانشگاه‌ها از این جهت ضربه خواهد زد، نظر شما در این باره چیست؟

این مساله به هیچ عنوان ملاک نیست. در حال حاضر جمعیت دانشجوی ما حدود سه و نیم میلیون نفر است که تقریباً یک و نیم میلیون دانشجوی پسر و یک و نیم میلیون دانشجوی دختر داریم. همچنین کل جمعیت کشور 70 میلیون نفر است. پس نمی‌توان گفت که فقط دانشگاه بستر آشنایی دختر و پسر است گرچه مکانیزم آشنایی دختر و پسر دانشگاه‌ها هم هستند.

در ضمن مثلاً دانشجویان دانشگاه الزهرا که فقط دختران هستند بدون شوهر نمانده‌اند! که بگوییم علتش این بوده که آنها به دانشگاه تک جنسیتی رفته‌اند.

مکانیزم‌های مختلفی در کشور وجود دارد که می‌تواند بسترساز ازدواج باشد، دانشگاه‌ها هم جزء آن است.

اما در عین حال نمی‌توان گفت که در دانشگاه‌ها روابط غیراخلاقی وجود داشته باشد تا بسترساز ازدواج شود.

عباسپور

- برخی افراد انتقادات جدی به وضعیت اخلاقی دانشگاه‌ها دارند، ارزیابی شما از این موضوع چیست؟

دانشگاه‌های ما مجموعه‌ای از آن چیزی است که در جامعه می‌گذرد. ما وضع عفاف و حجاب را در دانشگاه‌ها نه برتر از جامعه می‌دانیم و نه بدتر از آن؛ لذا کسانی که می‌گویند دانشگاه‌ها در وضع بسیار نامناسبی هستند و همچنین آنهایی که می‌گویند دانشگاه‌ها وضع بسیار مطلوبی دارند هر دو اشتباه می‌کنند چرا که دانشگاه انعکاسی از جامعه است. دختر و پسری که در جامعه ما زندگی می‌کنند و در خیابان‌ها تردد می‌کنند، ساعاتی را هم در دانشگاه‌ها حضور می‌یابند.

-پس به نظر شما لازم است که برای این ساعات حضور در دانشگاه‌ها تفکیک‌هایی بین دختر و پسر قائل شد؟

الان آنچه مدنظر وزارت علوم است این است که اگر شرایط مناسب باشد، دختران گروه خاص خود را داشته باشند و پسران هم گروه خاص خود را و معنای این کار تفکیک جنسیتی نیست. از طرفی این معنی را هم ندارد که از فردا هرچه دختر و پسر در دانشگاه است را در تمام مقاطع و رشته‌ها از هم جدا می‌کنیم زیرا چنین چیزی امکان پذیر نیست.

تفکیک جنسیتی اگر به این معنی باشد که محیط دانشگاه را به گونه‌ای کنیم که شرایط حضور دختر و پسر در دانشگاه و روابطشان بر اساس اسلام و شرع باشد، آن را تایید می‌کنیم و با آن موافقیم.

-در واقع شما از طرفداران طرح تفکیک جنسیتی هستید؟

اگر طرح تفکیک جنسیتی را به معنی دیوار کشیدن بین کلاس‌ها بدانیم که حضرت امام (ره) هم صریحاً آن را رد کرده‌اند، ما این را قبول نداریم اما تفکیک جنسیتی اگر به این معنی باشد که محیط دانشگاه را به گونه‌ای کنیم که شرایط حضور دختر و پسر در دانشگاه و روابطشان بر اساس اسلام و شرع باشد، آن را تایید می‌کنیم و با آن موافقیم.

-آیا شما این اقدام را برای ترویج روابط سالم در دانشگاه کافی می‌دانید؟

البته من فکر می‌کنم خوب است که گروه پسران را از دختران در دانشگاه جدا کنیم اما این صرفاً ظاهرسازی است و نباید به این ظاهرسازی اکتفا کرد. بلکه باید فرهنگ ارتباط سالم را در جامعه و بین دختران و پسران تعریف کنیم.

به فرض که ما به شدیدترین وجه این تفکیک جنسیتی را در دانشگاه اعمال کردیم –همان چیزی که با آن مخالفیم- و اصلا بین دختر و پسر در دانشگاه دیوار کشیدیم. بالاخره بعدا این دختر و پسر می خواهند در صنعت، وزارتخانه، دستگاه ها و بخش خصوصی به عنوان همکار با یکدیگر کار کنند.

بنابراین باید فرهنگ ارتباط سالم و اسلامی را به دختر و پسر در دانشگاه تعلیم بدهیم تا از این طریق هم روابط سالم در اجتماع را تضمین کنیم و هم این بحث به دیوارکشی بین دختر و پسر در دانشگاه‌ها منجر نشود.

سارا کیان

بخش اجتماعی تبیان